Index Vakbarát Hírportál

Tengeritehén-nászra készül a párizsi állatkert

2024. április 1., hétfő 20:03

Egy párizsi állatkert befogadott egy fiatal lamantint egy közép-franciaországi állatkertből, remélve, hogy az egyik párizsi hímmel szaporodik, és segít biztosítani a szennyezés által veszélyeztetett faj jövőjét.

A Parc Zoologique de Paris azt reméli, hogy az Unai névre hallgató kétéves nőstény a fogságban történő tenyésztésére irányuló európai program részeként párosodik majd a három, 15 és 35 év közötti hím lamantin egyikével – írta a Reuters hírügynökség.

A növényevő tengeri tehén a Karib–tenger sekély vizeiben, az Egyesült Államok dél-keleti partvidékén, Francia Guyana egyes torkolataiban és folyóiban él.

Sok más fajhoz hasonlóan veszélyeztetett, egyedszáma 10 ezer alá csökkent az élőhely elvesztése, a hajócsavarok által okozott sérülések és a környezetszennyezés miatt.

A vadonban való túlélésüket lassú szaporodási ciklusuk és a számukra ideális vízhőmérséklet szűk tartománya is veszélyezteti.

A 20 fok alatti vízben tüdőgyulladást kaphatnak, a 30 fok feletti vízben viszont gyengébben fejlődnek. Nagyon érzékenyek az éghajlatváltozással szemben is.

Vemhességük több mint egy évig tart, és utána elhúzódik az elválasztás időszaka is. Náluk minden lassan megy – fogalmazott Alexis Lecu, az állatkert igazgatója.

Unai a közép-franciaországi Beauval állatkertből érkezett a francia fővárosba, és jövőre éri el a reproduktív kort. Most az állatkert gondozói egy show-műsor mintájára bemutatják a három párizsi hímnek, és drukkolnak, hogy alakuljon ki köztük valamilyen vonzalom.

Rovatok