Index Vakbarát Hírportál

Visszatér a különleges égi jelenség, 80 évente csak egyszer történik ilyen

2024. április 1., hétfő 11:55

A NASA közleménye szerint újból esélyes, hogy megláthatjuk azt a szuperfényes égi jelenséget, ami legutóbb 1946-ban világította be az eget. A nóvakitörés bármikor bekövetkezhet, le ne maradjunk róla!

Különleges égi jelenségben lehet részünk, ha rendszeresen kémleljük az eget, exkluzív nóvakitörés vár ugyanis ránk – a következő hónapokban bármikor. A legutóbb 1946-ban észlelt fényes robbanás az Északi Korona csillagképben történik, amelyet Szegényember Tarisznyájának vagy Patkónak is neveznek, és a T Coronae Borealis csillagrendszert érinti.

A NASA közleménye szerint a Földtől 3000 fényévnyire található csillagrendszer idén februártól szeptemberig bármikor láthatóvá válhat az égbolton nóvakitörése miatt, és kár is lenne elszalasztani, mert csak 80 évente fordul ilyen elő.

A rendszerint +10 magnitúdójú csillagrendszert általában szabad szemmel nem látni, de ha megtörténik a robbanás, olyan fényereje lesz, mint a Sarkcsillagnak. Az esemény után néhány napig fényessége miatt még szabad szemmel is láthatjuk, majd újra elsötétül – talán újabb 80 évre.

A nóvakitöréskor a csillag az anyag külső rétegeit löki ki, nem hal meg az egész bolygó, mint a szupernóva esetében. A T CrB az öt visszatérő nóvák egyike a Tejútrendszerünkben, egy fehér törpe és egy vörös óriás alkotja, hatnak egymásra, a fehér törpe felmelegszik a vörös óriás miatt, és épp ezért történik a nóvakitörés. A csillagrendszer 3000 fényévnyire található a Földtől, ezért általában nem elég erős a fénye, hogy lássuk.

Rovatok