Index Vakbarát Hírportál

Túl sok lazacot eszünk, emiatt pusztulhat ki a déli rezidens gyilkos bálna

2024. április 8., hétfő 18:05

A mindössze 75 vadon élő egyeddel a déli rezidens gyilkos bálnákat (SRKW) a kihalás veszélye fenyegeti. A helyzet sürgősségére rávilágít, hogy egy új tanulmány szerint a populáció évente körülbelül egy százalékkal csökken.

Az Észak-Amerika csendes-óceáni partvidékének Kaliforniától Alaszkáig terjedő vizeit elfoglaló, veszélyeztetett déli rezidens gyilkos bálna szinte kizárólag királylazaccal táplálkozik. E lazacok túlhalászása azonban drasztikusan csökkentette a zsákmányállat rendelkezésre állását, ami a bálnák számának katasztrofális csökkenéséhez vezetett – írja az IFL Science.

Aggasztó továbbá, hogy ezt az elsődleges fenyegetést más tényezők is erősítik, köztük az utóbbi években született nőstény bálnák alacsony száma, valamint a véletlen hajós ütközések okozta halálesetek.

A kutatók kifejtik azt is, hogy a déli rezidens gyilkos bálnák köztudottan a világ legszennyezettebb tengeri emlősei közé tartoznak, mivel a poliklórozott bifenil (PCB) túlságosan magas szintje veszélyezteti az állatok növekedését, immunműködését és szexuális egészségét.

Az életképes hímek hiánya valószínűleg a beltenyészet szintjét is növeli. A faj védelméhez ezért „agresszív intézkedésekre” lesz szükség, amelyeknek a kutatók szerint a királylazac-populációk fellendítésére kell összpontosítaniuk, miközben egyidejűleg helyreállítják a bálnák élőhelyét.

Sajnos úgy tűnik, hogy már túl késő van ahhoz, hogy a déli rezidens gyilkos bálnák állományában jelentős növekedésre számíthassunk, de a kutatók szerint az intézkedések legalább megfordíthatják a csökkenést, és évente egy százalékos helyreállási arányt hozhatnak.

A kihalás megakadályozása még mindig lehetséges, de nagyobb áldozatokat kell hozni a regionális óceánhasználat, a városfejlesztés és a földhasználati gyakorlatok terén

– hangsúlyozzák a kutatók.

Rovatok