Index Vakbarát Hírportál

Két évig élt egy parazita egy nő szemében

2024. április 13., szombat 06:21

Egy 28 éves kongói nő szemében két éven át élt egy olyan parazita, amely hüllőkről jut át az emberre. Az orvosok a szennyezett krokodilhúst jelölték meg a ritka fertőzés lehetséges forrásaként, így ez lehet az első ilyen eset az orvosi szakirodalomban.

A JAMA Ophthalmology című szaklapban egy különös esetről számolt be a napokban öt orvos. Az orvosok egy ritka fertőzés, az ocular pentastomiasis esetét írták le, amelyet egy olyan parazita, a féregatka okoz, amelyről ismert, hogy kígyókban rakja le petéit – írja a Live Science.

A parazita beágyazódott egy nő bal szemének kötőhártyája alá, és ott két éven keresztül növekedett.

A 28 éves kongói nőnek a szeme sarkában lévő csomón kívül nem voltak más tünetei. Az orvosok a vizsgálatkor megállapították, hogy a csomó képes mozogni, így műtétileg eltávolították, és ekkor fedezték fel a lárvát, melyet elemeztek, majd megállapították, hogy egy Armillifer grandis nevű fajhoz tartozik.

Az Armillifer paraziták életciklusuk utolsó szakaszában kígyókat használnak gazdatestként, petéiket különböző viperák és pitonok légzőszervébe rakják le. Ezek a peték végül elhagyják a tüdőt, és a kígyó száján vagy emésztőrendszerén keresztül jutnak a környezetbe. Ott felveszi őket egy rágcsáló vagy más kisemlős, ezeket a kígyó valószínűleg megeszi; majd a gazdaszervezetekben általában lárvává fejlődnek, ezzel befejeződik a parazita életciklusa.

Emberek is megfertőződhetnek, ha a parazita petéivel szennyezett ételt esznek vagy vizet isznak, vagy ha fertőzött kígyók nem eléggé átsütött húsát fogyasztják. Ebben az esetben azonban a nő azt állította, hogy soha nem evett kígyókat, és nem is foglalkozott velük.

Azonban hozzászokott a krokodilhús fogyasztásához. Armillifer szemfertőzésről még nem számoltak be olyan egyéneknél, akik krokodilhúst fogyasztottak, de a krokodilok megfertőződhetnek féregatkákkal

– írják az orvosok. Ezért lehetséges, hogy a fertőzés akkor történt, amikor a nő parazita petéket tartalmazó krokodilhúst evett.

Azokban a ritka esetekben, amikor emberbe kerülnek, a paraziták leggyakrabban a belső szerveket, és az azokat körülvevő szöveteket támadják meg. Ezek a fertőzések gyakran nem okoznak tüneteket, ezért alulreprezentáltak lehetnek; gyakran akkor szúrják ki őket, amikor az embereket valami más miatt megműtik.

Alkalmanként azonban ezek a fertőzések szervperforációhoz, szélsőséges immunreakciókhoz és halálhoz vezethetnek.

Rovatok