Index Vakbarát Hírportál

A Dűne homokférgére hasonlító ősi állatra bukkantak

2024. május 24., péntek 13:06

Egy kőbánya rejtette a 8 centiméteres kis ragadozót, ami több mint 400 millió évvel ezelőtt élhetett. A legkorszerűbb képalkotó technikák segítségével elemezték maradványait, és kiderült, éles fogai és horgai segítették teste stabilizálásában és a mozgásban.

Egy ősi féreg megkövesedett maradványaira bukkantak Angliában – számolt be róla a The Guardian.

A fosszília egy Radnorscolex latus nevű fajhoz tartozik, amely mintegy 425 millió évvel ezelőtt élt.

A feltételezések szerint az állat egy tengeri ragadozó lehetett, ami torka kinyomásával vadászta le zsákmányát. A 8 centiméteres lényt egy használaton kívüli kőbánya területén találták Leintwardine faluban, a walesi határ közelében. Valószínűleg az óceán fenekén élt körülbelül 425 millió évvel ezelőtt, amikor a régió víz alatt volt.

Dr. Richie Howard, a Természettudományi Múzeum fosszilis ízeltlábúakért felelős kurátora szerint a féreg kísértetiesen emlékeztet a Dűne óriás homokférgeire, csak kisebb kiadásban. Howard szerint nem volt válogatós a kis lény, csak kinyomta torkát az iszapba, és mindent beszippantott, amit csak tudott.

Bár a Radnorscolex fosszilis maradványait először egy évszázaddal ezelőtt fedezték fel, akkor még nem állt rendelkezésre a megfelelő technológia, hogy megvizsgálják. Most a legkorszerűbb képalkotó technikákkal elemezték a maradványokat, így kiderült, hogy fején éles fogak és horgok sorakoztak, ezekkel stabilizálhatta magát a földhöz, és mozgathatta testét is. Az ehhez hasonló féregszerű állatok, a paleoskolecidák csoportja körülbelül 400 millió évvel ezelőtt halhatott ki az éghajlat és a tengerszint gyors változása miatt.

Rovatok