Index Vakbarát Hírportál

A melegnél komolyabb oka is lehet, ha liheg a kutya

2024. május 24., péntek 09:54

A kutyák lihegésének egyik oka a hőleadás, ám van, amikor már nem normális a jelenség, és a következmények is súlyosak, ugyanis különböző egészségügyi problémák is állhatnak a háttérben.

A kutyák az emberekkel ellentétben nem izzadással adják le a hőt, hanem lihegéssel (bár a közhiedelemmel ellentétben izzadnak is, csak másként, és nem mindenhol). Amikor a kutya liheg, azzal önmagát hűti, ami egy nagyon fontos funkció, hiszen a megemelkedett hőmérséklet könnyen hőgutához vezethet. Ám a lihegés hátterében állhatnak egészségügyi problémák is, méghozzá komolyak.

Ezeket vették sorra Az én kutyám cikkében.  Mint írták,

fontos figyelmeztető jel lehet a gyakoriság. 

Ha a kutya nemcsak egy kiadós séta vagy játék után kezd lihegni, hanem nyugalmi időszakban is, mondhatni, állandó jellemzője lesz, az gyanakvásra adhat okot, valamint az is legyen gyanús, ha nagyon hangosan liheg.

1. Szívbetegségek

Ha gyakran liheg a kutya, annak egyik mögöttes oka lehet valamilyen szívbetegség.

2. Cushing-szindróma

A hormonális eredetű Cushing-szindrómát a mellékvese túlműködése okozza, amely túl sok kortikoszteroidot termel. Ennek következtében jelentős mennyiségű zsír halmozódik fel a has tájékán, jellegzetes körte formát eredményezve. Emellett fokozott szőrhullás, megnövekedett étvágy, magas vérnyomás, valamint a szóban forgó lihegés figyelmeztet. Általában gyógyszerrel jól kezelhető.

A teljes cikk – amelyben a többi lehetséges okot is felsorolták – ide kattintva olvasható el.

Rovatok