Index Vakbarát Hírportál

Ezért fontos a kutya kennelhez szoktatása

2024. május 29., szerda 16:32

Sok gazdi nem szereti a szobakenneleket, de olykor nagyon jól jöhet, ha egy eb hozzá van szokva a használatához. Ezen ugyan dolgozni kell, de kifizetődő, ugyanis számos szituációban megkönnyítheti a kutya és a gazdi életét is, ha az eb kényelmesen és biztonságban érzi magát egy szobakennelben, és nem okoz neki szorongást a kisebb hely, esetleg a bezártság.

Minden kutyának kell egy hely, ahová biztonságosan visszavonulhat. Egy szobakennel pedig tökéletesen elláthatja ezt a szerepet, és hozzászoktathatja az ebet a zárt helyekhez (még akkor is, ha gyakran nem használjuk ezt a funkcióját.)

Utóbbi ijesztő lehet egy tapasztalatlan ebnek, pedig számos helyzet adódhat, amikor el kell viselnie a bezártságot. Annak érdekében, hogy ezek a szituációk ne stresszel és szorongással legyenek tele, hanem a körülményekhez képest nyugodtan el tudja viselni őket, érdemes előre dolgozni és hozzászoktatni a kutyust a kennelekhez.

Többek közt ilyen helyzet lehet például ha elutazunk, és nem tudjuk magunkkal vinni a kutyánkat. Ilyenkor limitált lehetőségeink vannak az elhelyezésére. Otthon nem hagyhatjuk, hacsak nincs valaki a családban vagy a barátok között (esetleg egy megbízható kutyaszitter), aki hajlandó arra az időszakra odaköltözni, és gondoskodni az ebről (esetleg ebekről), vagy magához fogadni arra a néhány napra vagy hétre. Ha viszont nincs ilyen lehetőségünk, akkor maradnak a kutyapanziók.

Ezeken a helyeken az éjszakai alvást legtöbbször kennelekkel oldják meg, hogy elkerüljék az esetleges konfliktusokat az állatok között. Ha nincs hozzászokva kedvencünk a kennel élményéhez, akkor a kelleténél több stresszel fog járni számára ez a helyzet.

Hogy milyen további helyzetekben lehet még szükséges a kennelhez szoktatás, és hogy mi ennek a módja, a teljes cikkben olvasható, mely ide kattintva érhető el.

Rovatok