Index Vakbarát Hírportál

Sikeresen landolt a Holdon a kínai űrszonda

2024. június 2., vasárnap 10:07

A kínai állami média vasárnap jelentette, hogy a Csang’e–6 űrszondájuk sikeresen leszállt a Hold túlsó oldalán. A cél, hogy mintákat hozzon vissza a Földre a Hold ritkán kutatott területéről.

A kínai Csang’e–6 űrszonda magyar idő szerint vasárnap hajnali fél 1 környékén leszállt a Hold túlsó oldalán – írja a The Guardian.

A Xinhua hírügynökség közölte, hogy a szonda a déli-sarki Aitken-medencében, a Naprendszer egyik legnagyobb ismert becsapódási kráterében szállt le. Az ügynökség szerint ez az első kísérlet arra, hogy mintákat gyűjtsenek a Hold ritkán kutatott területéről.

Az űrszonda egy 53 napos küldetésen vesz részt, amely május 3-án indult. A cél, hogy megpróbáljon talajmintát és kőzeteket gyűjteni, valamint egyéb kísérleteket végezni. A szonda kétféle gyűjtési módszert használ: egy fúrót a felszín alatt, és egy robotkart a felszínen.

A kutatók szerint a Hold „sötét oldala” – amelyet azért neveznek így, mert a Földről nem látható, nem pedig azért, mert soha nem éri napfény – nagy lehetőség a kutatás számára, mivel krátereit kevésbé borítják ősi lávafolyamok, mint a másik oldalt, és az innen gyűjtött minták segítségével többet megtudhatunk a Hold kialakulásáról.

„Mindenki nagyon izgatott, hogy megnézhetjük ezeket a kőzeteket, amelyeket eddig még senki sem látott (…) Ez segítene megválaszolni azokat az igazán nagy kérdéseket, mint például, hogy hogyan keletkeznek a bolygók, miért alakul ki a kéreg, mi a víz eredete a Naprendszerben” – magyarázta John Pernet-Fisher, a Manchesteri Egyetem holdgeológiára szakosodott kutatója.

Rovatok