Index Vakbarát Hírportál

A kutyák szaglása jóval kifinomultabb, mint azt gondoltuk

2024. június 3., hétfő 21:27

Egy kutatás rámutatott, hogy a kutyák szaglása minden korábban vélt mértéknél érzékenyebb, így a megfelelő képzéssel elképesztő képességekre tehetnek szert.

A Helsinki Egyetem, a Kelet-Finnországi Egyetem és a finnországi Wise Nose–Scent Discrimination Association közös tanulmánya a kutyák szagérzékelésének küszöbértékét vizsgálta.

A kutatás feltárta, hogy a kutyák megtanulhatják azonosítani az eukaliptusz-hirdolát nevű anyag legalacsonyabb koncentrációit – olyan alacsonyakat, amelyeket a legmodernebb, legkifinomultabb analitikai eszközök sem képesek kimutatni. Ez a rendkívüli szaglás igen hasznos lehet a kutatási és mentési műveleteknél, vagy bizonyos betegségek diagnosztizálásánál.

A tanulmányban 15 kutya vett részt, mindegyikük más képzési háttérrel rendelkezett. Néhánynak volt tapasztalata a nose work területén, vagyis a szimatmunkának nevezett kutyasportban, melynél az a feladat, hogy a kutyák a rejtett szagmintákat megtalálják, és a felvezető számára jelezzék. Másokat pedig betegségek, penészgombák és különféle kártevők azonosítására képeztek ki.

A teljes cikk ide kattintva olvasható el.

Rovatok