Index Vakbarát Hírportál

A sport mégsem olyan fontos?

2024. június 13., csütörtök 21:51

Egy ikertanulmány szerint a mozgás mégsem úgy hat az élettartamra, mint eddig gondolták. Állítólag akik többet sportolnak, tovább élnek, de a finn Twins Cohort Study hosszú távú ikerkutatása szerint a „szabadidős fizikai aktivitásnak” nincs közvetlen hatása az élethosszra.

Az, hogy valaki mennyit mozog, összefügg genetikájával, étrendjével, fizikai állapotával, iskolázottságával, vagyonával, vagy azzal, hogy van-e szabadideje és hely, ahova kimehet sportolni. Ezek a faktorok mind kapcsolatba hozhatók az élettartammal.

Bár minden bizonnyal igaz, hogy akik többet mozognak, azok átlagosan tovább is élnek, de nehéz differenciálni, hogy minek köszönhető ez, mert sok-sok tényező befolyásolja halálunk időpontját.

Az ikertanulmányok azért lehetnek jók a válasz megtalálásában, mert hasonló genetikájú és azonos korai élettapasztalatokkal rendelkező embereket vizsgálnak, így könnyebb tesztelni, hogy idősebb korukban eltérő viselkedésük hogyan hat az élettartamra. Például ha egyikük dohányzik felnőttként, a másikuk meg nem.

A finn Jyväskylä Egyetem kutatói 1975-ben, 1981-ben és 1990-ben 11 000 felnőtt, azonos nemű ikerpárnak adtak kérdőíveket, és ezt összekapcsolták a 2020-ig tartó halálozási adatokkal.

A legaktívabbak halálozási aránya 24 százalékkal alacsonyabb volt, mint a legkevésbé aktívaké. Ez a hatás kevésbé domináns, mint a korábbi tanulmányok mutatták. A halálozási kockázat pedig a vizsgálatban részt vevők legkevésbé aktív 10 százalékát érintette.

Ha az elemzésben figyelembe vették a dohányzást, az alkoholfogyasztást és a testtömegindexet (BMI), akkor a testmozgás és a hosszú élettartam közötti kapcsolat jelentősen csökkent. Nincs különbség az erősen és közepesen aktívak között. Vagyis ha egy ikerpár esetében nagyon eltérne a fizikai aktivitásuk, de ugyanolyanok a dohányzási szokásaik, alkoholfogyasztásuk és BMI-jük, akkor nagyon kis különbség lenne a várható élettartamban.

Nyilvánvaló, hogy azok, akik többet mozognak, átlagosan tovább is élnek, de a genetika, a társadalmi tényezők, a meglévő egészségi állapot és az életmód egyéb vonatkozásai is nagyban befolyásolják az élettartamot.

A tanulmány szerint fontos a sport a hosszú élet elérésben, de a mozgásnak kisebb szerepe lehet, mint azt korábban gondolták. Az viszont biztos, hogy aktív életmóddal megelőzhetjük a betegségeket, javíthatjuk a hangulatot és az általános életminőséget, és ezeket sokan fontosabb eredményeknek tartják, mint csupán az élettartam megnövekedését. Hiszen az élet minősége nagyon értékes, ha már sokáig élünk!

Rovatok