Index Vakbarát Hírportál

Bakizott a NASA, és ezzel a frászt hozták az emberekre

2024. június 14., péntek 06:13

A NASA szerdán véletlenül közvetített egy szimulációt, amelyben űrhajósokat kezelnek keszonbetegség miatt a Nemzetközi Űrállomáson (ISS). A felvétel többekben is aggodalmat keltett a közösségi médiában megjelent posztok szerint.

Szerdán a NASA YouTube-csatornája olyan felvételt sugárzott, amely arra utalt, hogy a legénység egyik tagja a keszonbetegség tüneteit tapasztalja – írja a The Guardian.

Egy női hang arra kérte a legénység tagjait, hogy ellenőrizzék az illető pulzusát és adjanak neki oxigént, később pedig azt mondta, hogy a prognózisa bizonytalan. Az X-en többen is közzétették a felvétel linkjét figyelmeztetésekkel együtt, hogy súlyos vészhelyzet van a Nemzetközi Űrállomáson.

Eric Berger, az Ars Technica technológiai kiadvány szerkesztője ijesztőnek nevezte az adást, míg sokan mások gyorsan megállapították, hogy valószínűleg gyakorlatról van szó. Nem sokkal később a NASA is reagált a történtekre.

A Nemzetközi Űrállomás fedélzetén semmilyen vészhelyzet nem zajlik. A hangot véletlenül félreirányították egy folyamatban lévő szimulációról, ahol a legénység tagjai és a földi csapatok különböző űrbeli forgatókönyvekre gyakorolnak

– írták az X-en. Közleményükben hozzátették, hogy mindenki egészséges, biztonságban van, és a holnapi űrséta a tervek szerint reggel 8 órakor kezdődik.

Rovatok