Index Vakbarát Hírportál

Több kockázatot rejt, mint ahány előnye van, mégis rengeteg kutyatartó használja

2024. június 18., kedd 21:35

Az automata póráz már nagyon régen jelen van a piacon, sokan használják is, hiszen praktikusnak tűnhet, hogy könnyedén lehet szabályozni a hosszát, azonban több szempontból is problémás lehet.

Az automata póráz több kockázatot rejthet, mint ahány előnye van. Az egyik legfontosabb probléma, hogy sérülésekhez vezethet, ugyanis a póráz madzagját nem lehet visszahúzni, ha feszültség terheli az eszközt. Ekkor csak arra van lehetőség, hogy kézzel húzzuk vissza a vékony, hosszú zsineget.

Ha aközben zároljuk a pórázt a blokkológombbal, miközben a kutya fut, az hirtelen leállást okozhat, ami visszaránthatja az ebet, így megszoríthatja a torkát, ami fájdalmat vagy a légcső sérülését is előidézheti.

A visszahúzható póráznál annak a kockázata is fennáll, hogy a belső mechanizmus elakad vagy meghibásodik. Ha ez megtörténik, nem lehet visszahúzni a pórázt, így a kutya szabadon futhat, továbbá el is szakíthatja a zsinórt, ha elegendő lendületet kap. Ez különösen veszélyes lehet akkor, amikor forgalmas területen történik a séta.

Hogy milyen indokok szólnak még az automata póráz ellen, és inkább mit használjunk helyette, a teljes cikkben olvasható, amely ide kattintva érhető el.

Társkiadványunk, Az Én Kutyám magazin által rendezett DOGZ Fesztivál és Konferencia 3 helyszínnel, kutyás szakemberekkel és közel 20 kutyás programmal vár minden érdeklődőt és kutyatartót szeptember 7-én. Látványos bemutatók, ingyenes állatorvosi tanácsadás, szakmai előadások – mindez egy hatalmas városligeti fesztivál keretében. Ha érdekli a rendezvény, ide kattintva megtekintheti a programot.

Rovatok