Index Vakbarát Hírportál

Két dolog is megvédhet minket az Alzheimer-kórtól

2024. június 19., szerda 07:57

Ha jók a génjeink, vagy jó a futócipőnk, nagy eséllyel elkerülhetjük a betegséget. Új vizsgálatokból kiderült, hogy vannak olyan gének, amik megvédhetnek tőle, de a fizikai aktivitással szintén olyan védelmet képezhetünk, ami messzire üldözi az Alzheimer-kórt.

Az Alzheimer-kór Európában mintegy 7 millió, világszerte 55 millió embert érint. A neurodegeneratív betegség két fehérje agyban történő felhalmozódása miatt alakul ki, de a memóriavesztéssel járó kór nem mindenkinél ugyanolyan lefolyású.

Új kutatások szerint a genetika nagyban befolyásolja, mennyire vagyunk ellenállóak a betegséggel szemben. Az Acta Neuropathologica Communications folyóiratban megjelent tanulmányban épp ezt próbálták meghatározni.

A tudósok a betegségben szenvedők és egészséges emberek agyának tanulmányozása alapján azt találták, az immunrendszer aktivitásához kapcsolódó gének a betegségnek ellenállók agyában aktívabbnak bizonyultak. Védekezőrendszerünk ugyanis segíthet eltávolítani a felesleges fehérjéket az agyból.

Viszont kiderült, hogy ha nincsenek ilyen génjeink, akkor a megfelelő életmód is távol tarthatja a betegséget.

A fizikai aktivitás szinte csodafegyverként működik ellene, feltehetően azért, mert jótékony hatással van az immunrendszerünkre, és így segít eltávolítani a nem kívánt fehérjéket, amik felhalmozódnak az agyunkban.

Vagyis, gének ide vagy oda, a sportos, aktív élet ugyanolyan hatással lehet a betegségekkel szembeni ellenálló képességünkre, mintha rendelkezünk ezekkel a génekkel. 

Rovatok