Index Vakbarát Hírportál

Léteztek-e valaha óriások?

2024. június 25., kedd 15:36

A Guinness-rekordok könyve szerint Robert Wadlow, a valaha élt legmagasabb ember 2,72 méter magasra nőtt, mielőtt 1940-ben 22 évesen meghalt. Ezzel még a bibliai Góliátnál is magasabbra nőtt. Vajon találkozhatunk-e még valaha hozzá hasonló óriással?

A mai amerikai átlagos férfimagasság 1,75 méter, ehhez viszonyítva, de még a legmagasabb kosárlabdázókhoz képest is, akik 2,20–2,30 méter magasak, Wadlow talán nem is igazi ember volt, hanem valamilyen varázslény. De nem, csupán növekedési hormonproblémája volt – olvasható a Livescience új tanulmányában.

A Budapesten tanult Korbonits Márta ma már a Londoni Queen Mary Egyetem endokrinológus-professzora. Ő ismertette, hogy a gigantizmus fő oka az agyalapi mirigy által termelt növekedési hormon emelkedett szintje.

Ezt a rendellenességet legtöbbször jóindulatú daganat okozza. Épp ezért nem valószínű, hogy lesznek még Wadlowhoz hasonló óriások, ugyanis ma már megtalálják a daganatot, el is távolítják, és gyógyszereket használhatnak a növekedés megállítására, mivel a gigantizmus és a daganat veszélyezteti az ember egészségét.

A Marfan-szindróma szintén okozhat extrém magasságot. Ez egy genetikai rendellenesség, ami a csontok meghosszabbodását okozza – magyarázta Korbonits. De az is előfordulhat, hogy valaki betegség nélkül nő igen magasra, például a világ egykori legmagasabb embere, Bao Xishun, aki 2 méter 36 centiméterre nyúlt.

Korbonits szerint az ilyen magas embereknek lehet egy sor genetikai változatuk, amely hajlamosítja őket az óriási termetre. De valószínűleg mindig is éltek az átlagnál lényegesen magasabb emberek, a gigantizmus legrégibb ismert esete például egy ókori egyiptomi fáraó volt, akinek maradványai azt mutatták, hogy körülbelül 1,87 méter magasra nőtt, ami a maga korában hatalmasnak számított.

Korbonits kutatásai során azt találta, hogy sok nagyon magas ír ember örökölt génmutációt egy személytől. aki 2500 évvel ezelőtt élt.

A genetika a környezeti tényezőkkel, például a kiskori étrenddel ötvözve meghatározza a magasságot, és jellemző, hogy a populációk átlagmagassága a civilizáció fejlődésével nő.

Pavel Grasgruber, a brnói Masaryk Egyetem kutatója azt mondta: a mamutvadász Gravetti-kultúra késői szakaszából, mintegy 29 ezer évvel ezelőttről származó 7 csontváz is kiemelkedik átlagon felüli magasságával. A Grimaldi-barlangrendszerben talált legmagasabb csontváz 1,96 magas volt, amikor az átlagmagasság a tudósok feltételezése szerint 170 centiméter alatt lehetett. Grasgruber szerint a magas férfiak jellemzőek a korai paleolitikus populációkra Franciaországban és Morvaországban a sok vadhús fogyasztása és a kevésbé sűrű populációk miatt.

Rovatok