Index Vakbarát Hírportál

Két amerikai űrhajós rekedt az űrben

2024. június 26., szerda 18:45

A Boeing Starliner űrhajója, fedélzetén két amerikai űrhajóssal, Sunita Williamsszel és Barry Wilmore-ral az űrben rekedt. A Boeing jelenleg is elemzi a Starliner problémáit.

A nyolcnaposnak indult küldetés helyett Sunita Williams és Barry Wilmore űrhajósok már egy hónapot töltöttek a Nemzetközi Űrállomáshoz rögzített űrkapszulában, miközben a mérnökök a Starlinerrel kapcsolatos problémákat orvosolják – írja a The Guardian.

Egyelőre nem világos, hogy az űrhajósok mikor térhetnek vissza a Földre. A Boeing szóvivője elmondta, hogy jelenleg nincs pontos dátumuk a visszatérésre, és az űrséták után elemzik majd a lehetőségeket, ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a legénységet nem sürgeti az idő, mivel biztosított az ellátásuk.

A Starliner június 5-én indult az űrbe a floridai Cape Canaveral űrállomásról két korábbi (május 6-i és június 1-jei) sikertelen start után. A Nasa–Boeing-misszió már késésben volt, 1,5 milliárd dollárral meghaladták a költségvetést, valamint már jóval a hivatalos indítás előtt problémák merültek fel, többek között a reakcióvezérlő hajtóművekkel és héliumszivárgással.

A Boeing szóvivője megjegyezte, hogy a héliumszivárgás és a legtöbb hajtóműprobléma megoldódott, és nem jelent gondot a visszatérő küldetés szempontjából.

A korábban leállt öt hajtóműből négy most már normálisan működik. Ez azt jelenti, hogy a 27 hajtóműből jelenleg csak egy van kikapcsolva. Ez nem jelent problémát a visszatérőküldetés szempontjából

– tette hozzá.

A NASA és a Boeing illetékesei kitartanak amellett, hogy az űrhajósok nem rekedtek az űrben, és a technikai nehézségek nem veszélyeztetik a küldetést. Az űrhajó készen áll a dokkolás megszüntetésére és a Földre való visszatérésre akkor, ha vészhelyzet van vagy gyors távozás szükséges.

Rovatok