Index Vakbarát Hírportál

Miért lehet egy kis testű kutya agresszív?

2024. június 30., vasárnap 12:55

Nagyon sok kis kutya akad, aki vehemensebb, mint a nagytestű társai. A nagyobb kutyákkal összehasonlítva az apróságok hajlamosabbak a súlyosabb mértékű szeparációs szorongásra, gyakrabban ugatnak, és nagyobb valószínűséggel pisilnek be a házban.

Egy jól megtermett, határozott dobermann bizonyos helyzetekben a szívverésünket is képes megállítani, úgy, hogy nem is kell támadónak lennie, elég hozzá csupán a puszta kiállása. Érdekes módon azonban a tapasztalatok azt mutatják, hogy egy kisebb kutya nagyobb mértékben lehet agresszív.

„A 9 kilogrammnál kisebb testtömegű kutyák általában reaktívabbak. A kis méret félősebbé teheti a kutyákat, ezért önvédelemből támadásba lendülhetnek. Az apró fajták nagyobb valószínűséggel reagálnak védekezően, mert jobban félnek” – magyarázta James Serpell, a Pennsylvaniai Egyetem Állatorvos-tudományi Kara Állatok és Társadalom Interakció Központjának igazgatója.

Emellett a kis testű kutyák reaktivitása a gazdáik viselkedésének eredménye is lehet. „A tulajdonosok hajlamosak infantilizálni a kicsi kutyákat. Úgy gondolnak rájuk, és kezelik őket, mint tehetetlen csecsemőket” – folytatta a szakértő. Ezért előfordulhat, hogy nem szocializálják őket megfelelő módon.

A testméret azonban nem az egyetlen tulajdonság, amely agresszióval társul a kicsi kutyák esetében. Egy 2013-as, a PLOS One folyóiratban megjelent tanulmány szerint az alacsonyabb testmagasság önmagában is összefüggésbe hozható egyes fajták nemkívánatos tulajdonságaival. A rövidebb lábú kutyafajták nagyobb valószínűséggel félnek az ismeretlen kutyáktól, és gyakrabban mutatnak agressziót a gazdájukkal szemben. Egyelőre nem világos, hogy ez miért van így.

Hogy miért lehetnek a kisebb testű kutyák olyan temperamentumosak, a teljes cikkben elolvasható, amely  ide kattintva érhető el.

Társkiadványunk, Az Én Kutyám magazin által rendezett DOGZ Fesztivál és Konferencia 3 helyszínnel, kutyás szakemberekkel és közel 20 kutyás programmal vár minden érdeklődőt és kutyatartót szeptember 7-én. Látványos bemutatók, ingyenes állatorvosi tanácsadás, szakmai előadások – mindez egy hatalmas városligeti fesztivál keretében. Ha érdekli a rendezvény, ide kattintva megtekintheti a programot.

Rovatok