Index Vakbarát Hírportál

Orosz tudósok egy 44 ezer éves fagyott farkas tetemét boncolták fel

2024. június 30., vasárnap 13:57

A fagyott farkasra három évvel ezelőtt bukkantak rá, a tudósok azonban csak most kezdtek el vele foglalkozni. A boncolás célja, hogy a tudósok betekintést nyerjenek az ősi farkasok életébe.

Oroszország északkeleti részén, Jakutföldön helyi tudósok egy mintegy 44 ezer éve permafrosztba fagyott farkas boncolását végzik el, amely szerintük az első ilyen jellegű lelet – írja a Reuters.

A farkas tetemét 2021-ben véletlenül találták meg a helyiek a jakutföldi Abijszkij körzetben, és a tudósok csak most vizsgálják meg alaposan.

„Ez a világ első felfedezése egy késő pleisztocén kori ragadozónak” – mondta Albert Protopopov, a Jakutföldi Tudományos Akadémia mamutfaunát tanulmányozó részlegének vezetője.

A Jeges-tenger és Oroszország sarkvidéki távol-keleti részén fekvő Jakutföld egy hatalmas, körülbelül Texas-méretű, mocsarakból és erdőkből álló terület, amelynek mintegy 95 százalékát örökfagy borítja.

A régióban a téli hőmérséklet akár mínusz 64 Celsius-fokig is leeshet. Általában a növényevő állatok pusztulnak el, rekednek a mocsarakban, megfagynak, és eljutnak hozzánk mint egész. Ez az első alkalom, amikor egy nagy húsevő állatot találtak.

Protopopov szerint nem szokatlan, hogy évezredes állati tetemeket találnak mélyen a permafrosztban, amely az éghajlatváltozás miatt lassan olvad, de ez a farkas különleges.

Nagyon aktív ragadozó volt, az egyik legnagyobb ragadozó. Valamivel kisebb, mint a barlangi oroszlánok és a medvék, de nagyon aktív, mozgékony ragadozó, és dögevő is volt

– tette hozzá.

Artyom Nedoluzhko, a Szentpétervári Európai Egyetem paleogenetikai laboratóriumának fejlesztési igazgatója számára a farkas maradványai ritka betekintést nyújtanak a 44 ezer évvel ezelőtti Jakutföldbe.

A fő cél az, hogy megértsük, mivel táplálkozott ez a farkas, ki volt, és hogyan kapcsolódik azokhoz az ősi farkasokhoz, amelyek Eurázsia északkeleti részén éltek

– hangsúlyozta.

Rovatok