Index Vakbarát Hírportál

Most megtanulhat metálénekesként hörögni

2024. július 5., péntek 10:30

Kiderült, hogy mi a deathcore stílus éneklőinek trükkje, és az is, hogy ez egyáltalán nem káros. Sem az egészségre, sem a hangképző szervekre. Nem fárasztó, nem fájdalmas. Ismerjük meg a trükköt és sajátítsuk el, hasznos lehet zombitámadáskor.

A Utahi Egyetem kutatóközpontjában elhatározták, hogy megvizsgálják, hogy képesek állatiasan hörögni és síron túli hangokat kiadni a heavy metal énekesek. Ehhez Will Ramos-t kérték fel kísérleti nyúlnak, és ő, a deathcore műfaj jeles képviselője, szívesen vállalta a  szerepet, hogy az ő példáján keresztül derítsék ki, mi mindenre képes az emberi torok. Ramos a Chokehold és a Cannibal Corpse-klasszikus feldolgozásának, a Hammer Smashed Face-nek előadója, amelyek hallgatását csak liberálisabb fülűeknek ajánljuk, mert a tradicionális zenék kedvelői embertelennek találhatják a vad hörgést, amit száján kiad.

Amanda Stark, az Egyesült Államok Spencer Fox Eccles Orvostudományi Karának kutatója, a tanulmány vezető szerzője kifejtette, a vizsgálat célja, hogy megértsék, mi a különbség egy sikoly, egy durva ének, a tiszta artikuláció vagy más énekstílusok között. Ha fel tudják tárni az olyan képzett énekesek technikáját, mint Ramos, akkor megnyílhat az út bárki előtt, legyen az művész vagy átlagember, hogy szintén ilyen kemény hangokat tudjon képezni. Ezek az énekstílusok ugyanis nem károsak, úgyhogy bárki próbálkozhat velük, ha ismeri a megfelelő technikát – és nincsenek családtagjai vagy szomszédai.

Így jön ki az emberből az őshüllő

A kutatásban először jó minőségű hangfelvételeket gyűjtöttek, rögzítették az egyes hangokat önmagukban, háttérzaj vagy hangszeres kíséret nélkül, és így meg tudták határozni a pontos akusztikai különbségeket például Ramos jávorszarvas-üvöltése és az őshüllőket utánzó hörgés között. Vajon a hangképzés mely részei (gége, ajak) szabályozzák az egyes hangok különböző aspektusait, és miben tér el Ramos hangképzése a normálistól, és

Hogy működik különleges torka, ami képes erre az emberfeletti teljesítményre?

Nincs különleges torka, lepődhet most meg mindenki. A Voice, Airway, Swallowing Translational (VAST) laboratóriumban a kutatócsoport egy belső kamerával megvizsgálta Ramos hangszálait, és az elektromiográfiának (EMG) nevezett technikával mérte a torokizmok aktivitását. MRI segítségével videót is rögzítettek a hangképzéséről, ami feltárta, hogyan énekel, sikít és visít Ramos. Ez az elektromiográfiát és MRI-elemzést ötvöző vizsgálat úttörő volt a maga nemében, ilyet még senki nem csinált.

A gégét számos porc (pajzsporc, gyűrűporc, kannaporcok, gégefedő) alkotja. A porcokat szalagok és izmok kötik össze, és a gége közepén helyezkedik el a hangadásban fontos páros hangszalag. A hangszalagok közt lévő hangrés szélessége határozza meg a hang magasságát.

Kiderült, hogy Ramos átlagos torkában hangszalagjait a gége oldalához feszítette, mikor énekelt, így tudott hörgő hangokat kiadni, és ez valóban eltér a hagyományos hangképzéstől, mikor a hangszalagok vagy kinyílnak lélegzetvételkor, vagy bezárulnak beszédkor. Az is bebizonyosodott, hogy az általános felfogás, mi szerint ez a stílus károsítja a hangképző szerveket, vagy rontja a torok állapotát, hamis. Úgy tűnhet a fülünknek, hogy a deathcore durva morgása fájdalmas, de Ramos osztályozta fáradtságát is a hangképzéskor és kiderült, egyáltalán nem fáradt bele a hörgésbe, nem volt vokális megerőltetés és egyből vissza tudott állni a normál alaphangjára.

Arról nem is beszélve, hogy több évtizedes hörgő metálénekes karrierekről tudunk, nem ment tönkre az énekesek hangja. A hangtudósok szerint Ramos hangja fantasztikus állapotban van, ezt az MRI-vizsgálatok is megerősítették. Azzal, hogy bebizonyítják, hogy a kemény énekhangok biztonságosan énekelhetők, a kutatók azt remélik, hogy csökkentik a deathcore és a hasonló, sátáninak tartott zenei műfajok körüli megbélyegzést.

Rovatok