Index Vakbarát Hírportál

Új kutatások eredtek a kutyák nevetésének nyomába

2024. július 9., kedd 20:34

Korábban úgy vélték, hogy a nevetés az, ami egyedülállóan emberivé tesz bennünket. Új kutatások szerint azonban más állatok mégsem különböznek tőlünk annyira, ahogy azt korábban gondoltuk. Ezek a tanulmányok azt vizsgálták, hogy a kutyák tudnak-e az emberekhez hasonlóan hahotázni, illetve reagálnak-e valahogy a mi mosolyunkra.

Általánosságban a nevetés különböző típusait két fő kategóriába sorolhatjuk: az összetett szociális nevetés és a fizikai stimulációs nevetés. Az összetett szociális nevetésnél ismerjük és értjük a kontextust (például egy csoport nevet vagy valaki vicceset mondott).

A fizikailag stimulált nevetéshez viszont egyáltalán nincs szükség humorérzékre, ehelyett elég egy fizikai ingerlésre adott válasz, mint például a csiklandozás.

Számos példa mutatja, hogy vannak olyan állatok, amelyek értik a humort, bár ez természetesen nem jelenti azt, hogy hangosan nevetnek is. A híres gorilla, Koko például arról volt ismert, hogy viccelődött, és láthatóan élvezte, milyen reakciókat váltanak ki a tréfái. A varjak is gyakran csínyekkel szórakoztatják egymást; sőt előfordul, hogy más fajokat is megviccelnek.

A nevetésről sok tudós korábban úgy vélte, hogy egyedülállóan emberivé tesz bennünket. Az új kutatások azonban azt mutatják, hogy más állatok mégsem különböznek tőlünk annyira, mint ahogyan azt korábban gondolták. A kutyák rendkívül érzelmes lények, fontos számukra, hogy kapcsolódjanak más emberekhez, fajtársakhoz. De vajon nevetni tudnak-e?

Arról, hogy képesek-e az állatok az emberhez hasonlóan nevetni, illetve, hogy reagálnak-e a kutyák az emberi nevetésre, az Én Kutyám magazin cikkében olvashat bővebben, amely ide kattintva érhető el.

Társkiadványunk, Az Én Kutyám magazin által rendezett DOGZ Fesztivál és Konferencia 3 helyszínnel, kutyás szakemberekkel és közel 20 kutyás programmal vár minden érdeklődőt és kutyatartót szeptember 7-én. Látványos bemutatók, ingyenes állatorvosi tanácsadás, szakmai előadások – mindez egy hatalmas városligeti fesztivál keretében. Ha érdekli a rendezvény, ide kattintva megtekintheti a programot.

Rovatok