Index Vakbarát Hírportál

A számítógépek „látásának” fejlesztéséért ítélték oda idén az Európai Feltalálói Díjat

2024. július 10., szerda 10:42

A kitüntetést idén Cordelia Schmid német informatikus kapta a képi adatok értelmezését segítő munkájáért, ami a szakmai zsűri szerint a mesterséges intelligencia szélesebb alkalmazási lehetőségének is utat nyit.

Az Európai Feltalálói Díj kontinensünk legrangosabb innovációs elismerése, olyan feltalálók kapják, akik kivételes tudásukkal hozzájárultak a társadalom fejlődéséhez. Mint beszámoltunk róla, 2022-ben Karikó Katalin részesült a tudomány kategória kitüntetésében az mRNS terápiás alkalmazásában rejlő lehetőségek kutatásáért. 

Az idei évben a kategória díjazottja Cordelia Schmid informatikus lett, a német tudóst a számítógépeket a „látásban”, a képi adatok megértésében és értelmezésében segítő munkáját ismerte el az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO). A szervezet indoklása szerint Schmidnek sikerült elérnie,

hogy a gépek olyan részletességgel lássák a képeket, ami már nagyon közel áll az emberi észleléshez.

A tudós munkája szélesebb alkalmazási lehetőséget nyitott meg a mesterséges intelligencia számára, ami többek között olyan robotok esetében lehet fontos, amelyek idős embereknek segítenek, például felismerik, hogy valaki elesett.

Az 56 éves Schmid Mainzban született, tanulmányait Karlsruhéban és Grenoble-ban végezte, és 1997 óta a Párizs melletti francia Informatikai és Automatizálási Kutatóintézetben (INRIA) dolgozik – írja az MTI.

A tudós köszönőbeszédében hangsúlyozta, hogy ha felelősségteljesen fejlesztik, „a mesterséges intelligencia ugyanúgy forradalmasíthatja társadalmunkat, mint a múltban a gőzgép és az elektromosság”.

A mesterséges intelligencia az egészségügytől a fenntarthatóságig segíthet megoldani a világ legégetőbb problémáit – fűzte hozzá.

Rovatok