Index Vakbarát Hírportál

Két magyar kutyafajtáról is exobolygórendszert neveznek el

2024. július 11., csütörtök 13:48

Újabb magyar elismerés, egy nemzetközi pályázat megnyerését követően magyar fajták nevét viseli mostantól egy exobolygó és központi csillaga. A kiválasztás során 20 exobolygórendszer kapott új nevet, amire 91 ország 603 pályázata érkezett be.

A saját kutyáját kétségkívül minden felelős gazda annyira szereti, hogy akár a csillagokat is lehozná neki, hamarosan azonban lehet, hogy erre sem lesz szükségük a négylábú kis kedvenceiknek. 

A Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) pályázatán ugyanis elfogadták a magyar csapat javaslatát, amely az volt, hogy két magyar kutyafajtáról nevezzék el az egyik exobolygót. 

De mik azok az exobolygók? Extraszoláris bolygóknak – vagy röviden exobolygóknak – nevezzük azokat a bolygókat, amelyek Naprendszerünkön kívül, vagyis idegen csillagok körül keringenek. Lényeg a lényeg, az IAU elfogadta a magyar csapat javaslatát, így

a Komondor és a Puli nevet viselheti mostantól a Vadászebek csillagképben található HAT-P-12 csillag és a HAT-P-12 bolygó. 

A pályázaton világszerte több mint 8800-an vettek részt, amelynek az volt a célja, hogy 20 olyan exobolygórendszert el tudjanak nevezni, amelyek egy központi csillagból és egy felfedezett exobolygóból állnak. 

A bolygórendszerekről, a pályázatról és a két szóban forgó magyar kutyafajtáról az Én Kutyám magazin cikkében olvashatnak bővebben, amely ide kattintva érhető el.

Társkiadványunk, Az Én Kutyám magazin által rendezett DOGZ Fesztivál és Konferencia 3 helyszínnel, kutyás szakemberekkel és közel 20 kutyás programmal vár minden érdeklődőt és kutyatartót szeptember 7-én. Látványos bemutatók, ingyenes állatorvosi tanácsadás, szakmai előadások – mindez egy hatalmas városligeti fesztivál keretében. Ha érdekli a rendezvény, ide kattintva megtekintheti a programot.

Rovatok