Index Vakbarát Hírportál

Berepültek a Beryl hurrikán belsejébe a kutatók

2024. július 11., csütörtök 09:05

Az Egyesült Államokbeli Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal egy 5-ös erősségű hurrikán megfigyelésére repülőgépeket küldött a trópusi vihar belsejébe. A kutatásnak köszönhetően a tudósok valós idejű képet kaphattak a viharról.

A Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) a Beryl hurrikánba küldött egy repülőgépet, hogy megismerje a trópusi viharokat. A NOAA rendszeresen repül a hurrikánok belsejébe, hogy megfigyelje azokat, és előrejelzéseket készítsen a hurrikánok előrehaladásáról.

A hurrikánszakértők két repülőgéppel – amelyek beceneve Kermit és Miss Piggy – a hurrikán szemének belsejéből veszik fel az adatokat – írja az IFL Science.

A P–3-as repülőgépek farokdopplerradarjai és a törzs alsó részének radarrendszerei függőlegesen és vízszintesen pásztázzák a vihart, így a tudósok valós idejű képet kapnak a viharról. 

A repülőgépeket most a Beryl hurrikán megfigyelésére vetették be, amely a hónap elején megerősödve rövid időre 5-ös kategóriájú atlanti hurrikánná vált. 

Az 5-ös kategóriájú hurrikánok olyanok, melyeknek 10 méter magasságban az egyperces állandó átlagszele meghaladja a 252 kilométer per órát.

A hurrikánokon való átrepülés természetesen általában nem ajánlott, és elég nehéz felkészülni rá.

A gépen lévő berendezések mellett a csapat cső alakú érzékelőeszközöket, úgynevezett cseppszondákat is elindít, amelyek az adatokat visszaküldik a repülőgépnek.

Dropszondákat használunk a hőmérséklet, a páratartalom, a nyomás és a szélsebesség mérésére, és körülbelül 4,6 méterenként küldjük vissza az adatokat

– mondta Jason Dunion, a Miami Egyetem meteorológusa. 

A cikk végül kitér arra, hogy a NOAA ezeket az adatokat arra használja fel, hogy előrejelzéseket készítsen a hurrikánok útvonaláról és intenzitásáról, ami bár látványos, biztosan nem a kilátásért teszik.

Rovatok