Index Vakbarát Hírportál

Így csavarják el a szívünket a kutyusaink

2024. július 12., péntek 16:26

Úgy tűnik kiderült, mi a kutyák aranyosságának titka. A legújabb magyarázat szerint ez az evolúció mesterműve, amit egy kutatás is megerősített.

A kutyák bájos, szomorú tekintetének titka egy apró izomban, a „levator anguli oculi medialis” (LAOM) izomban rejlik, amely a szem körül helyezkedik el. Ez az izom felelős azért az ellenállhatatlan arckifejezésért, amitől a kutyák olyan aranyosak. Érdekesség, hogy a farkasoknál ez az izom hiányzik, vagy kevésbé fejlett.

Ez az izom az evolúció idején, a kutya háziasításakor alakult ki, hogy jobban tudjanak kommunikálni az emberekkel. Amikor a kutyák felhúzzák a belső szemöldöküket, a szemük nagyobbnak és csecsemő-szerűbbnek tűnik, ami gondoskodó választ vált ki az emberekből.

Juliane Kaminski kognitív pszichológus kutatásai szerint a kutyák érzelmeket váltanak ki az emberekből, ami segíti az érzelmi kötődést. A kutatások azt mutatják, hogy azok a kutyák, akik gyakrabban használják ezt a szemöldökmozgást, nagyobb eséllyel találnak gazdára.

Nem csoda így tehát, hogy az ember a kutyát választotta legjobb barátjául, erről már az evolúció is gondoskodott.

A kutyák bájos tekintetét okozó biológiai okról valamint az emberekre gyakorolt hatásáról az Én Kutyám magazin cikkében olvashatnak bővebben, amely ide kattintva érhető el.

Társkiadványunk, Az Én Kutyám magazin által rendezett DOGZ Fesztivál és Konferencia 3 helyszínnel, kutyás szakemberekkel és közel 20 kutyás programmal vár minden érdeklődőt és kutyatartót szeptember 7-én. Látványos bemutatók, ingyenes állatorvosi tanácsadás, szakmai előadások – mindez egy hatalmas városligeti fesztivál keretében. Ha érdekli a rendezvény, ide kattintva megtekintheti a programot.

(Ajánlókép: Anadolu/Getty Images)

Rovatok