Index Vakbarát Hírportál

Nem mindegy, mit használunk a kutyánk szobatisztaságra neveléséhez

2024. július 13., szombat 17:15

Amennyiben benti, vagy benti-kinti kutyát szeretnénk tartani, az egyik legelengedhetetlenebb feladat, hogy szobatisztaságra neveljük kedvencünket. Ennek menete és könnyűsége, vagy épp nehézsége kutyafajtánként változó, de ettől függetlenül számtalan lehetőség áll a gazdik rendelkezésére, szemben azzal, hogy régebben maximum újságpapírral jelölhettük ki a lakásban az ideiglenes kutyaillemhelyet.

Míg régen egyszerű újságpapírt használtak arra, hogy a kutyát szobatisztaságra neveljék, addig ma már sok lehetőség adódik a folyamat megkönnyítéséhez. 

Van például a kutyáknak kifejlesztett alom, amely papírból vagy fenyőből készül, és a macskaalomhoz hasonlóan szintén tálcán kell elhelyezni a kutyának. Előnye, hogy az anyaga nem hasonlít más textíliákhoz, így az eb nem fogja a szőnyeggel vagy az ágyneművel egyenrangú piszkolási lehetőségnek tekinteni. Hátránya viszont az, hogy szóródik, piszkot csinál így többet kell takarítanunk az átlagosnál.

Másik megoldás az eldobható pelenkák, vagy más néven nedvszívó alátétek használata, mert viszonylag könnyű eltávolítani őket, miután megtették szolgálatukat. Előnyük, hogy különböző méretekben kaphatók, tárolásuk és használatuk egyszerű. Hátrány viszont, hogy mivel anyaguk hasonlít a szőnyegekéhez, a kutyákat arra ingerelheti, hogy a szőnyegre végezzék el dolgukat.

Környezetbarátabb megoldásnak számít az újrafelhasználható és mosható szövet, ami olyan, mint az emberek számára kifejlesztett kórházi alátét.

Ezeknek az egyik oldalán van egy szivárgásgátó réteg, ami megakadályozza a nedvesség szétterjedését. Hátránya hogy ez is összetéveszthető más, nem éppen kutyamosdónak szánt használati tárggyal,  viszont mosógépben mosható és így kicsit spórolósabb, mint a többi eszköz.

A műfű használata a szobatisztasághoz szoktatás mellett  abban is segít, hogy a kiskutyák tanulás közben már kapcsolatot tudjanak kialakítani a fűvel. A műfű könnyen tisztítható, újrafelhasználható, viszony lassan szárad, ezért érdemes rögtön kettőt venni belőle.

A régen használatos újságpapírt, vagy az ívekbe kapható csomagolópapírt is kipróbálhatják a gazdik,

amelyeket ugyan könnyű tárolni, és le is bomlanak, tehát környezetkímélők, az eb könnyen széttudja tépni és nem is eléggé nedvszívó.

További tippeket és taktikákat a házikedvencek szobatisztaságra neveléséhez az Én Kutyám magazin cikkében olvashatnak bővebben, amely ide kattintva érhető el.

Társkiadványunk, Az Én Kutyám magazin által rendezett DOGZ Fesztivál és Konferencia 3 helyszínnel, kutyás szakemberekkel és közel 20 kutyás programmal vár minden érdeklődőt és kutyatartót szeptember 7-én. Látványos bemutatók, ingyenes állatorvosi tanácsadás, szakmai előadások – mindez egy hatalmas városligeti fesztivál keretében. Ha érdekli a rendezvény, ide kattintva megtekintheti a programot.

Rovatok