Index Vakbarát Hírportál

Páratlanul látványos égi jelenségre figyelhetünk fel szerdán

2024. július 21., vasárnap 10:04

A Hold és a Szaturnusz együtt kelnek fel az esti égbolton. A látvány páratlan, és szabad szemmel is élvezhető lesz – közölte a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

A fogyó Hold és a gyűrűs Szaturnusz szoros együttállásban kelnek fel a keleti horizonton július 24-én, este tíz óra után. Összefonódva emelkednek majd egyre magasabbra az égbolton,

és este 22.25-kor a gyűrűs bolygó alig egy holdkorongnyira látszik majd a fogyásnak indult Hold felett.

A Szaturnusz szerencsére – a Hold közelsége ellenére – szabad szemmel is látható lesz az égbolton.

A fogyó Hold felkelése önmagában is különleges látvány, mert a narancsos-vöröses színben világító holdkorong a légkör fénytörése miatt lapult. Fölötte tündököl majd a Szaturnusz halványabb, csillagszerű fényfoltja, ami egyenletes fénnyel világít. Később, 23.25-kor a duó 10 °-kal lesz a látóhatár felett, így már könnyebben megfigyelhetők. Ekkorra a két objektum látszó távolsága is kicsivel nagyobb lesz: 43 ívpercre kerül majd a Szaturnusz a Holdtól – olvasható a Svábhegyi Csillagvizsgáló közleményében. 

A Szaturnusz Naprendszerünk második legnagyobb bolygója, a „gyűrűs óriás” gázbolygó leglátványosabb része a kiterjedt gyűrűrendszere, amely a bolygó egyenlítői síkjában található. A bolygó 29 éves keringési ciklusa során az északi félteke az őszi nap-éj egyenlőséghez közeledik, 2025 áprilisában éri majd el. Ekkor a rendkívül vékony, alig néhány tíz méteres vastagságú gyűrűrendszer pontosan az éléről fog látszani, szinte el is tűnik a szemünk elől.

Ha sikerül már a holdkeltét is megfigyelnünk,

a Hold narancsos színe, eltorzult alakja és a felette lebegő Szaturnusz lehet az esti holdmegfigyelésünk fénypontja.

Az együttállásról, valamint annak megfigyeléséről részletesen beszámolnak a Svábhegyi Csillagvizsgáló oldalán.

Rovatok