Index Vakbarát Hírportál

Több százezer állat kihalásáért okolható az emberiség

2024. július 22., hétfő 09:22

Megpróbálták számszerűsíteni a szomorú tényt, de a szám egyre csak nő, az ismert fajok pontos értéke viszont bizonytalan.

A Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) vörös listája szerint 1500 óta összesen 777 állatfaj pusztult ki, egy részük természetes módon, más részük azonban az emberek tevékenységének köszönhetően – olvashatjuk a LiveScience-en. De a Biological Reviews folyóiratban 2022-ben megjelent tanulmány szerint ez egy nagyon kicsi szám, az összes ismert faj közül akár 150–260 ezer is kihalhatott nagyjából 1500 óta.

A tanulmány vezető szerzője, Robert Cowie ledöbbent a nagy számokon, de a hozzávetőleges becslés nem tűnik eltúlzottnak. A nagyjából 2 millió ismert fajból 100 000 pusztulhatott ki csak az elmúlt 500 évben. Ebben a számításban azonban nincsenek figyelembe véve az ismeretlen állatfajok.

Egy, a PLOS Biology folyóiratban 2011-ben megjelent tanulmány szerint körülbelül 7,7 millió állatfaj létezik, és a korábbi számításokat alkalmazva az embereknek felróható kihalások száma 381 150.

John Alroy, az ausztrál Macquarie Egyetem Biológiai Tudományok Tanszékének docense a sokféleség és a kihalás számszerűsítésén dolgozik, de szerinte szinte lehetetlen kiszámítani a modern kihalási arányokat. A teljes kihalási arány megértéséhez a kutatóknak először is tudniuk kell, hogy hány faj létezik, de már ez is nehéz, mivel a trópusokon rendszeresen bukkannak fel korábban nem ismert fajok.

A rovarok ráadásul több fajt tartalmaznak, mint bármely más állatcsoport, de kevés információnk van róluk, főleg az egyéb (emlősök, madarak) állatcsoportokhoz képest. Alroy szerint az azonban vitathatatlan, hogy az emberek rontják a kihalási arányt, és határozottan károsítják a Föld biológiai sokféleségét.

Rovatok