Index Vakbarát Hírportál

A Rolls-Royce atomreaktort fejleszt

2024. július 25., csütörtök 11:48

Bár a patinás Rolls-Royce név az autóiról lehet ismerős, az ugyancsak Rolls-Royce néven futó innovációs vállalat most azt tűzte ki célul, hogy egy mobil mikroreaktor fejlesztésével segíti az űrküldetéseket. A cég több mint 6 millió dolláros támogatást is elnyert az Egyesült Királyság Űrügynökségétől.

A Rolls-Royce minirektort azzal a céllal tervezték, hogy egy nap holdbázisokat lásson el és űrhajók meghajtását segítse. A teljes rendszertervezés 18 hónapig készül az Oxfordi Egyetem és a Bangori Egyetem munkatársainak segítségével, a reaktor első keringési tesztjét pedig az évtized vége előtt tervezik.

A kis reaktor megbízható és hordozható energiaforrást jelentene a holdmissziókhoz, de kereskedelmi ügyfelek számára is elérhető lenne akár földi használatra is. Megalkotásának ötlete onnan ered, hogy a hagyományos napelemek, üzemanyagcellák, akkumulátorok csak rövid ideig alkalmazhatók, vagy csupán periodikusan termelnek áramot. És nem adnak annyi energiát, amennyire a jövőben szükség lesz.

A Rolls-Royce reaktora azért forradalmi, mert a korábbi Small Modular Reactortól (SMR) eltérően kicsi, áramvonalas és hordozható. Az SMR 0,5 GW teljesítményt termel, és nem könnyen mobilizálható, a Rolls reaktora viszont 1–10 MW-ot állít majd elő, és akár egy teherautón is szállítható. Dúsított uránból vagy plutóniumból, szénből és kerámiából álló rétegekből álló pellet táplálja. Ezeket a grafitmagban lévő csövekben helyezik el, hogy támogassák a nukleáris reakció szabályozását, a hővezetést, és biztonsági vezérlőként is működnek.

Alkalmazási területei között vannak az űrbázisok (Hold, Mars), űrállomások és mélyűrjárművek táplálása, de a nukleáris meghajtórendszerek támogatása is. Segítségével az orbitális műholdak gyorsan pályát változtathatnak, könnyebb lesz karbantartani a műholdakat.

Rovatok