Index Vakbarát Hírportál

Nem mindegy, milyen nevet ad gyermekének

2024. július 31., szerda 18:49

Több van egy névben, mint gondoljuk, legalábbis Dr. Yonat Zwebner, a Reichman Egyetem kutatója és munkatársainak tanulmánya szerint. Az új kutatás arra világított rá, hogy nevünk arcunkat is formálhatja.

A kutatók azt vizsgálták, hogy a szülők arra is figyelnek-e névadáskor, hogy milyen a baba arca, vagy esetleg az arc idomulhat a névhez?

Kísérletükben 9-10 éves gyerekeket és felnőtteket kértek meg, hogy párosítsanak arcokat nevekkel. Mindannyian helyesen tudták a felnőtteket a neveikkel társítani, de ha gyerek képeket láttak, ez már nem volt ilyen egyszerű, sok hibát vétettek.

A tanulmány másik felében egy gépi tanulási algoritmussal dolgoztak, az emberi arc adatbázisból a rendszer felismerte, hogy az azonos nevű felnőtt arcok ábrázolásai sokkal jobban hasonlítanak egymásra, mint a különböző nevű felnőttek arcképei.

Lehet, hogy egy személy arca és a neve közötti hasonlóság önbeteljesítő jóslatként működik? A társadalmi elvárások szerepet játszthatnak a jelenségben. Dr. Yonat Zwebner ezt úgy kommentálta:

Bebizonyítottuk, hogy léteznek rögzült társadalmi konstrukciók vagy struktúrák, és ezt eddig szinte lehetetlen volt empirikusan tesztelni.

A tanulság az, hogy a társadalmi szerkezet olyan erős, hogy hatással lehet az ember megjelenésére is, de nagy kérdés, ha nevünk valóban befolyásolhatja fizikai tulajdonságainkat, hogyan formálja ez önmagunkról alkotott képünket? Lehet, hogy az identitást is befolyásolja?

A személyes identitás és a társadalmi konstrukciók összhangba hozása valószínűleg arra késztetheti az embereket, hogy idomuljanak a nevükhöz kapcsolható tulajdonságokhoz, ami meghatározhatja társadalmi szerepüket.

Rovatok