Index Vakbarát Hírportál

Egy tudományos kutatás szerint a macskák is képesek gyászolni

2024. augusztus 8., csütörtök 06:27

Az Applied Animal Behaviour Science című szaklapban megjelent friss tanulmány szerint a macskák „meggyászolják” a környezetükben elpusztult állatokat, köztük még a kutyákat is. A tanulmányt publikáló amerikai kutatók szerint az eredmények megkérdőjelezik azt a nézetet, hogy a macskák antiszociálisak, és arra is utalnak, hogy a veszteség élménye univerzális lehet.

A macskákat gyakran tartják zárkózottnak és szeszélyesnek, a legfrissebb kutatások szerint azonban a gyász jeleit mutatják egy másik, ugyanabban a háztartásban élő háziállat halála után – írja a The Guardian.

A kutatásban vizsgált macskák gazdái is arról számoltak be, hogy egyes macskák ilyen esetekben

„Kevesebbet foglalkoztak alvással, evéssel és játékkal, inkább az emberek és más háziállatok figyelmére vágytak, vagy elbújtak, egyedül töltötték az időt és keresték elveszett társukat” – írták a tanulmányt publikáló Oakland Egyetem kutatói.

A gyász jól ismert jelenség az állatvilágban, az elefántok, delfinek és csimpánzok őrzik a társuk testét haláluk után, egy olasz kutatók által nemrégiben végzett kutatás szerint pedig a kutyák is viselkedésbeli változásokat mutatnak, amikor egy, a háztartásban élő másik kutya meghal. Az Oakland Egyetem kutatása szerint a macskák esetében a gyász nem ennyire egyértelmű.

Míg a falkában élő állatoktól származó kutyák észszerűen erősebben reagálhatnak egy fajtársuk halálára, az emberi gondoskodás alatt élő macskák ezzel szemben alkalmazkodtak ahhoz, hogy fajtársak között éljenek, így a társuk elvesztésére adott reakció további vizsgálatot igényel

– írták a szerzők. A tanulmány szerint a macskákat annál mélyebben érintette társuk halála, minél tovább éltek együtt. 

Bár az eredmények alátámasztják azt az elképzelést, hogy a macskák gyászolnak,

egy másik magyarázat szerint elképzelhető, hogy a gazdik saját fájdalmukat vetítik ki a macskákra.

A szerzők szerint ezzel a hipotézissel összhangban a nagyobb gyászt átélt gazdik nagyobb valószínűséggel számoltak be a macskájuk viselkedésének megváltozásáról.

Rovatok