Index Vakbarát Hírportál

Baj lenne a gyümölcsök összeturmixolása?

2024. augusztus 11., vasárnap 07:57

Érdekesen változik meg bennünk a gyümölcsök és zöldségek emésztése, ha összezúzva jutnak a szervezetbe.

Télen-nyáron, hidegben vagy melegben, reggel és este mindig jóleshet egy finom turmix. De vajon csökken-e a gyümölcsök vitamin- és tápanyagtartalma, ha összekeverjük őket? És még ha esetleg le is hűtjük? Főbenjáró bűnök lennének?

A gyorsan elkészíthető turmix felfrissít, sok gyümölcs bevitelét garantálja, és akár még zöldségeket is keverhetünk hozzá. A turmixolással a gyümölcs vagy zöldség minden fogyasztható része a keverékbe kerül, akár a héj, vagy a kisebb magok is. A nagy kérdés az, hogy a keverés-kavarás megőrzi-e a táplálék vitamintartalmát?

Az amerikai élelmiszertudós, Mary Ann Lila  szerint  a vitamin- és ásványianyag-tartalom (például a kálium, magnézium, kalcium), az antioxidánsok ugyanúgy megmaradnak.

Ugyanannyi rostot viszünk be a szervezetbe, ha meghámozunk egy banánt vagy ha beturmixoljuk egy avokádóval.

De az igaz, hogy a rostok keverése megváltoztatja a megemésztésük módját, ezt már egy Londonban dolgozó magyar kutató, Bajka Balázs mondja, a King's College táplálkozástudományi professzora. Bizonyos típusú rostok, ha kis darabokban kerülnek a szervezetbe, gyorsabban szétoszlanak a bélben, lassítják az emésztést és a felszívódást. De gyorsabban haladnak át így a bélrendszeren, ami nem olyan jó.

A kivi, a maracuja vagy a málna együtt fogyasztva fokozatosan emeli a vércukorszintet – a magvak összezúzása miatt. Így felszabadulnak a bennük lévő rostok, fehérjék, zsírok.

Ha tápláló turmixot szeretnék készíteni, fehérjét, kalciumot és D-vitamint biztosító aludttejet, növényi tejet, cukormentes joghurtot vagy akár kefirt használjunk turmixalapként. A chia vagy lenmag, teljes kiőrlésű gabonák vagy avokádó hozzáadása segíti a rost és a fehérje szervezetbe épülését. A hűtésről jó ha tudjuk, ha összeturmixoltuk a gyümölcsöket, megváltozhat antioxidáns- és gyulladáscsökkentő értékük.

Rovatok