Index Vakbarát Hírportál

A marihuána segíthet leszokni egy másik kábítószerről

2024. augusztus 12., hétfő 17:55

A Dél-kaliforniai Egyetem egyik legfrissebb kutatása szerint a marihuána segíthet egyeseknek abbahagyni vagy csökkenteni az opioidhasználatot, ugyanis a kannabisz támogathatja az elvonási tünetek, valamint az elvonás utáni sóvárgás és szorongás csökkentését.

Egy új tanulmány szerint a kannabisz segíthet az embereknek csökkenteni vagy abbahagyni az opioidhasználatot – írja a The Guardian. A Drug and Alcohol Dependence Reports című szaklapban közzétett tanulmány azért egyedülálló, mert kvalitatív adatokat használ, és a kábítószert fogyasztó emberek megélt tapasztalataira összpontosít.

A tanulmány vezető szerzője, Sid Ganesh, aki a Dél-kaliforniai Egyetem orvosi karának PhD-hallgatója, elmondta, hogy 30 olyan emberrel készítetek interjút, akik opioidokat, kannabiszt vagy más drogokat használnak. A résztvevők pedig arról számoltak be, hogy a marihuána hasznos eszköz volt az opioidfüggőségük kezelésében, részben azért, mert az utóbbi években sokkal könnyebben hozzáférhetővé vált. Ugyanis az opioidfüggők nehezen jutnak hozzá az olyan életmentő kezelésekhez, mint a suboxone- és metadonkúrák, valamint a túladagolást visszafordító naloxon.

Az opioidtúladagolás okozta halálesetek száma az elmúlt években emelkedett, a szer 2022-ben több mint 80 000 ember halálát okozta. Számos tanulmány szerint a kannabisz legalizálása segített az embereknek csökkenteni az opioidfogyasztást, de a bizonyítékok vegyesek az opioidtúladagolási arányokra gyakorolt hatásáról. Egyes tanulmányok szerint azokban az országokban, ahol a marihuána legális, kevesebb az opioidtúladagolás, mások ennek ellenkezőjéről számolnak be, megint mások szerint nincs különbség.

Sid Ganesh és kollégái megállapították, hogy a kannabisz segíthet a vizsgálatban résztvevőknek átvészelni az opioidokról való leszokás legnehezebb szakaszait. Leírták, hogy a kannabiszt az elvonási tünetek, valamint a sóvárgás és a szorongás kezelésére használták a megvonást követő időszakban.

Amikor füvet szívsz, az átsegít a nehézségeken, és a késztetésen. Ez az, ami olyan különleges a fűben

– mondta az egyik résztvevő.

Azok az emberek, akik nemrég hagyták abba vagy csökkentették az opioidok fogyasztását, különösen ki vannak téve a túladagolás veszélyének, mivel a toleranciájuk alacsonyabb.

Ryan Marino, a Case Western Reserve University orvosi karának függőségi orvosszakértője elmondta: néhány páciense sikeresen használta a marihuánát, hogy leszokjon az opioidokról, vagy legalábbis kevesebbet használjon belőlük, míg mások hiába próbálkoztak vele. Szerinte még korai kijelenteni, hogy kannabisz az opioidfüggők többségén segíthet. Ahhoz, hogy megtudjuk, mennyire lehet hatékony a marihuána az opioidfüggők kezelésében, a kutatóknak további nagyszabású klinikai kísérleteket kellene végezniük.

Sid Ganesh kutatásának résztvevői nem feltétlenül azért használtak marihuánát, mert ez a legjobb módszer a opioidfüggőség kezelésében, hanem azért, mert ehhez jutottak hozzá. A szerző szerint a kutatás legfontosabb tanulsága az, hogy az opioidokat használó embereknek hozzá kell férniük az ártalomcsökkentő módszerekhez, beleértve az olyan kezeléseket, mint a metadon-, suboxone- és naloxonkúrák, és potenciálisan a kannabisz.

Rovatok