Index Vakbarát Hírportál

A szakértő szerint darázscsípésre nem használ a kalcium

2024. augusztus 12., hétfő 14:38

Nékám Kristóf allergológus, klinikai immunológus szerint darázscsípés után enyhébb tünetekkel is érdemes orvoshoz fordulni, ebben az esetben hatékony lehet az immunterápia. Hevesebb reakcióknál pedig azonnal kórházba kell menni.

Korábban beszámoltunk róla, hogy Veszprém vármegyében egy középkorú nőt lódarazsak támadtak meg, és több helyen is megcsípték. Allergiás tünetei voltak, szédült, hányingere lett, és úgy érezte, elkezdett feldagadni a torka. Emiatt mentőt kellett hívni, mentőhelikopterrel stabil állapotban szállították kórházba.

Azok, akiket már csípett meg darázs, többnyire elmennek orvoshoz, ha allergiás tüneteket tapasztalnak magukon. Nékám Kristóf allergológus szerint immunterápiával lehet segíteni a hevesebb reakciót mutató betegeken – írja az Infostart.

Nem 100, de 99 százalékban az életveszélyes tünetek megjelenését, romlását ki tudja védeni az immunterápia. Probléma igazából akkor van, ha először jelentkezik darázs- vagy méhcsípés, és annak a tünetei, és nem tudjuk előre, hogy ez a csípés hová fog kifutni. Van sajnos olyan is, de ez nagyon ritka, hogy semmiféle rendelkezésre álló lehetőség nincs a tünetek enyhítésére, és az érintett belehalhat egy csípésbe. Vérvétellel azért meg lehet állapítani, hogy kinek vannak olyan antitestei, amelyek nem biztosítják, de valószínűsítik, hogy egy komolyabb csípésnél tünetei lehetnek

 − közölte a szakember, hozzáfűzve, hogy valójában lényegtelen, melyik testtájon csíp meg a darázs, mert aki allergiás rá, annak a teste mindenképpen reagálni fog.

„A darázscsípés szúrása, ha bekerül a vérbe, akkor a keringéssel nagyon hamar eljut a szervezet más részeire is, és bárhol okozhat tüneteket” − tette hozzá az allergológus.

Így áll a csípéshez a magyar lakosság

Az első csípés után a következőknél már hevesebbek lehetnek a tünetek, 3-5 százalékuk mutat reakciókat, melyek közül a leggyakoribb a csalánkiütés és a viszketés, ritkább esetben fulladásérzés, bőrelváltozás és vérnyomásesés jelentkezhet.

„Ha valakit megcsíp egy darázs, és tünetei vannak, bármilyenek is, érdemes elmenni az orvoshoz, nagy tünetek esetén pedig mentőt kell hívni, mert a kifutása teljesen kiszámíthatatlan” − hívta fel a figyelmet Nékám Kristóf.

A magyar lakosság a kalciumra esküszik, ha méh- vagy darázscsípésről van szó. „A kalcium teljesen beásta magát a magyar közvéleménybe, de azt kell sajnos mondanom, hogy nincs olyan hatása a kalciumnak, a tablettának meg végképp, ami segíthetne, mert mire az felszívódik, az egész történet lezajlik” − mondta az allergológus.

A tünetekkel rendelkezők azonban egy dolgot tehetnek, ha már megtörtént a baj. Mint mondta, van egy injekciófajta: az adrenalin ugyanis rendelkezik olyan hatással, hogy enyhíti a rovarméregcsípés tüneteit. De akit megszúr egy darázs, és megkapja ezt az injekciót, annál sincs minden elintézve: ezeknek a történéseknek egy része olyan, hogy akár egy fél nappal, sőt nagyon ritkán egy nappal később kezd igazából rosszra fordulni a dolog. Tehát mindenképpen orvoshoz kell menni.

Rovatok