Index Vakbarát Hírportál

Véletlenül megtalálták a kopaszodás ellenszerét

2024. augusztus 13., kedd 06:15

Egy városi legenda ihlette a kopaszodás új kutatását, amibe egy véletlen is közrejátszott. Kiderült, hogy a szervezetben természetesen jelen lévő cukrok serkenthetik a véráramlást és ezzel az új hajszálak növekedését is.

Lehet arról vitatkozni, hogy a kopaszság férfias avagy sem, de az szinte biztos, hogy a tar fejűek nagy többsége inkább a rövid tüsit vagy a loboncot választaná. Praktikusnak ugyan praktikus, ha sosem nő ki a haj, de nem melegít, nem változatos és az izzadságot sem fogja fel. És persze az ellenkező nem képviselőit is meg lehetne kérdezni, mi a jobb, beletúrni egy pompás sűrű bozontba, végigszántani a tüsin, vagy a tar fejet simogatni?

Az örökletes hajhullás a pubertás után bármikor előfordulhat, és a férfiak kétharmadát érinti a 60. életévük betöltése után. Ha ennél sokkal hamarabb történik, akkor akár komolyabb betegségre is utalhat a megléte, 40 éves kor előtti szívbetegségek nagyobb kockázatára utalhat. Egy néhány évvel ezelőtti indiai tanulmány feltárta, hogy a koszorúér-betegségben szenvedő férfiaknál szignifikánsan nagyobb arányban fordult elő idő előtti őszülés és a kopaszodás. Kiderült, hogy a kopaszság 5,6-szor nagyobb kockázatot jelez a koszorúér-betegségre.

Ha tudjuk, és tudjuk, hiszen látjuk is, hogy milyen sok ember szenved tőle, lehetne, hogy elfogadjuk, de nem. A társadalmi nyomás sokakat késztet hajbeültetésre, hajnövesztő kezelések alkalmazására, és szorongóvá tehet, ha nem sikerülnek az eljárások. És sokszor nem sikerülnek, az olajok, a koffeintartalmú samponok nem sűrűn váltanak ki pozitív hatást, leginkább csak a semmit. És ez a sok kudarccal végződő kísérlet akár megszállottá is teheti a férfiakat, akik eredményeket akarnak látni.  

A kutatások azonban nem lankadnak a témában, a Sheffieldi Egyetem új analízise érdekes módon egy városi legendán alapul, eszerint a fokozott véráramlás elősegíti a hajnövekedést.

Több vér, több haj

tanulmány szerint már kis adag pentózcukor, 2–dezoxi-D-ribóz (2dDR) alkalmazása serkenti a haj növekedését úgy, hogy új erek képződését aktiválja. A kutatók egereknél felfedezték fel, hogy a 2–dezoxi-D-ribóz (2dDR) cukor serkentheti a szőrszálak újbóli növekedését.

Az elmúlt nyolc évben a Sheffieldi és a COMSATS Egyetem tudósai azt tanulmányozták, hogyan támogatja a cukor a sebek gyógyulását azzal, hogy új erek kialakulását segíti. A kutatás során a csapat azt is észrevette, hogy a gyógyuló sebek körüli szőrszálak gyorsabban nőnek, mint a nem kezeltek. Ezért aztán olyan egereket kezdtek tesztelni, melyeknél a szőrhullást szintén a tesztoszteron változása váltotta ki, mint a férfiaknál. És kiderült,

a természetesen előforduló cukor kis adagban való alkalmazása elősegítette az új vérerek kialakulását, ami a haj újranövekedéséhez vezetett.

Eszerint a dezoxi-ribózcukor ugyanolyan hatékonyan növeszti a hajat, mint a minoxidil, a hajhullás kezelésére használt gyógyszer. Bár a férfiak kopaszodása világjelenség, egyelőre csak két, az FDA által engedélyezett gyógyszer létezik a kezelésére. És most kiderült, a természetes előfordulású dezoxi-ribóz cukor úgy fokozhatja a szőrtüszők vérellátását, hogy képes ösztönözni a hajnövekedést. 

A felfedezés véletlenül történt, mert nem is erre fókuszáltak, hanem a cukor és a sebgyógyulás kapcsolatát vizsgálták. Ekkor észlelték, hogy a 2dDR-t tartalmazó területeken gyorsabb a szőrnövekedés.

A csapat az egereknél összehasonlította a 2dDR hatását a minoxidillal, amely egyike a kevés jóváhagyott hajhullás elleni kezeléseknek. A minoxidil, a véráramlás és a hajnövekedés közötti kapcsolat nem teljesen meggyőző, de a 2dDR-kezelések lenyűgözőnek bizonyultak. 80-90 százalékban elősegítették a hajnövekedést jelentősebb mellékhatások nélkül.

A minoxidil bár hatékony, mellékhatásokkal jár, például fejbőrirritációt okozhat. A 2dDR a szervezetünkben természetesen előforduló anyag, tehát lényegesen kevesebb mellékhatást von maga után. Olcsó és stabil, képes serkenteni a véráramlást, ami kulcsfontosságú az egészséges szőrtüszők számára. De nemcsak a természetes kopaszodáson, hanem a kemoterápia által okozott hajhulláson is segíthet.

Rovatok