Index Vakbarát Hírportál

Egy budapesti gimnazista tűzheti ki a magyar zászlót az Északi-sarkon

2024. augusztus 14., szerda 06:04

Augusztus 13-án kifutott Murmanszk kikötőjéből és az Északi-sark felé vette az irányt az 50 Let Pobedi (A győzelem 50. évfordulója) elnevezésű atomjégtörő fedélzetén a Znanyije (Tudás) orosz tudományos ismeretterjesztő társaság ötödik sarkvidéki expedíciójával. Varga Levente, a Kőrösi Csoma Sándor nevét viselő budapesti gimnázium tanulója 14 másik ország 70 fiatal képviselőjével együtt várhatóan augusztus 17-én éri el a sarkot – tájékoztatott közleményében az orosz energiavállalat, a Roszatom.

Varga Levente a hajóra szállva elmondta, nagyon örül, hogy tagja lehet az expedíciónak, és kitűzheti a magyar zászlót az Északi-sarkon. Reméli, hogy a felfedezőúton számos új ismeretre és sok új barátra tesz szert.

Az expedíció résztvevőit érdekes programok várják az úton, tudományos előadások, kísérletek, mesterkurzusok mellett megismerkedhetnek a sarkvidék sajátos flórájával és faunájával, illetve az északi-tengeri hajózási útvonalon megvalósuló fejlesztésekkel.

A Roszatom támogatásával megvalósuló projektben

az orosz diákok mellett Bangladesből, Dél-Afrikából, Belaruszból, Indiából, Irakból, Kazahsztánból, Kamerunból, Kínából, Kirgizisztánból, Magyarországról, Mongóliából, Örményországból, Tunéziából és Üzbegisztánból érkezett fiatalok vesznek részt.

Az atomjégtörő a Murmanszk – Ferenc József-föld, Északi-sark útvonalon várhatóan augusztus 17-én éri el az Északi-sarkot és augusztus 22-én tér vissza Murmanszk kikötőjébe. Az orosz atomjégtörő flotta 7 egységből áll jelenleg, élén a legújabb generációt képviselő három univerzális atomjégtörővel, az Arktikával, a Szibírrel és az Urállal.

A korábbi generációhoz tartozik az expedícióban részt vevő 50 Let Pobedi, amely a jelenlegi legnagyobb és az egyik legmodernebb atommeghajtású jégtörő. Műszaki adottságai lehetővé teszik bevetését az Északi-tenger bármely, jéggel borított területén a hajókaravánok átvezetéséhez, a jég fogságába került hajók mentéséhez és expedíciók célba juttatásához.

Rovatok