Index Vakbarát Hírportál

Így tündökölt a ritka szuperkék hold hétfő este

2024. augusztus 19., hétfő 20:25

Nem szokványos égi jelenséget lehetett megfigyelni hétfő este nemsokkal fél kilenc előtt, amikor az égbolton teljes fényében pompázott az úgynevezett szuperhold. A következő ilyen esemény legközelebb 2037-ben lesz.

Augusztus 19-én magyar idő szerint 20 óra 26 perckor látványos jelenségnek lehetnek részesei mindazok, akik felpillantanak az égboltra, ugyanis nem csupán telihold van, hanem szuperhold is, azaz más néven kék hold – írta a Economx még hétfőn.  Azóta több fotó is videó is felkerült az internetre a jelenségről. 

A The Guardian videóján például az látható, hogy milyen volt a Hold az Athén közelében lévő Poszeidón templomnál, Isztanbulban, vagy épp Dél-Koreában.

A CBS News amerikai helyszínekről közölt hasonló videót:

New Yorkból a Reuters korábbi fotósa osztott meg fényképet a Holdról: 

A Reuters egyik mostani munkatársa pedig Párizsban fotózta le az égitestet.

 Los Angelesben a Fox News mutatta meg, milyen volt a Hold:

13 év múlva lehet ismét ilyen 

Ez a holdi esemény utoljára egy évvel ezelőtt volt, a következő szuperkék holdat pedig 2037 januárjára és márciusára prognosztizálják. A teliholdak körülbelül egynegyede szuperhold, és mindössze 3 százaléka kék hold.

Az úgynevezett szuperholdak az év legnagyobb és legfényesebb holdi eseményeiként jelennek meg. A Hold Föld körüli pályája nem tökéletes kör, hanem ellipszis alakú, így amikor a Hold a Földhöz legközelebb van a pályáján, akár 14 százalékkal nagyobbnak és 30 százalékkal fényesebbnek tűnhet, mint amikor a bolygótól legtávolabb esik.

A szuperholdak szabad szemmel is megfigyelhetők, és a megfigyeléshez nincs szükség különleges helyszínre. Éjszaka a Hold egyre magasabbra emelkedik, egészen napkelte előttig.

Rovatok