Index Vakbarát Hírportál

Rákkeltő is lehet a túl sok körömfestés

2024. augusztus 21., szerda 20:55

A lakkok – legyenek bár gélállagúak vagy simák – bőrirritációt vagy akár rákot is okozhatnak. Nem csoda, hisz a festékeket rengeteg vegyi anyaggal dúsítják. A kutatások még kezdetlegesek, de máris rémisztők.

Ma már minden második nő festi a körmét, mert szinte a jól ápoltsághoz tartozik egy diszkrét franciamanikűr vagy egy vacsorát vadító piros. Óvodások és tinik, középkorúak és éltes dámák is literszámra vásárolják a drogériák lakkjait, pedig nem biztos, hogy veszélytelen szenvedélynek hódolnak.

A hagyományos körömlakkok általában biztonságosak, de dr. Chris Adigun, az észak-karolinai Chapel Hill Bőrgyógyászati Intézet munkatársa azt mondja, legyünk résen, mert vannak veszélyek - írja a Livescience.

Olyan vegyi anyagokat tartalmazhatnak a lakkok, amik irritálhatják a körömágy körüli bőrt, és allergiás reakciókat okozhatnak. Irritációt okozhat a toluol, formaldehid és formaldehid-leválasztók, amelyek lebomlásuk során formaldehidet szabadítanak fel. De ezek az összetevők nem mindig vannak feltüntetve az üvegeken.

Egy pár éve megjelent tanulmány 28 formaldehidmentesként hirdetett körömlakkot vizsgált meg, és azt találta, hogy négy még mindig tartalmazta a vegyszert.

A National Cancer Institute rákkeltőként tartja számon a formaldehidet, de a vizsgálatok főleg azoknál tártak fel szoros kapcsolatot a betegséggel, akik nagy mennyiségben lélegeznek be vegyszert, például az ipari dolgozók.

A formaldehidnek és más vegyi anyagoknak kitett expozíció a manikűrösöknél is növelheti egyes rákbetegségek kockázatát. A Harvard Health szerint még bizonytalan, hogy a formaldehid mekkora mennyiségben van a körömlakkokban, mennyire káros a szervezetnek, növeli-e a rák rizikóját. Hiányoznak a kutatások arra vonatkozóan, hogy a vegyszer milyen hatással lehet azokra az emberekre, akik gyakran festik a körmüket, de mégis jobb az óvatosság, hiszen a vegyszerekről előbb-utóbb mindig kiderül, hogy ártalmasak a szervezetnek.

A körömlakkot acetonmentes lemosóval tanácsos eltávolítani, különösen ha törékeny körme van valakinek. Ugyanis az aceton megfosztja a körmöt a zsírmolekuláktól, amelyek összetartják azt, és ez a lipidvesztés törékennyé teszi.

A zselés lakknál az a helyzet, hogy ultraibolya (UV) fénnyel keményítik, amely ugyanaz a sugárzás, ami ellen a fényvédő szerek védenek. Az UV potenciálisan növelheti a bőrrák kockázatát. A negatív hatások eddig nem jelentkezhettek tömegesen, mert a zselés lakkok még nincsenek jelen elég ideje. Mind a gél körömlakk, mind a sima tartalmazhat olyan vegyi anyagokat, amelyek irritációt vagy allergiás reakciókat okozhatnak.

Az akrilok esetében az egyik gond az, hogy krónikus gyulladáshoz, és a köröm alatti bőr elvékonyodásához vezethetnek. Ezeknél az az ajánlás, hogy három hónapnál tovább ne használjuk őket, mert visszafordíthatatlanul károsíthatják körmeinket.

Rovatok