Index Vakbarát Hírportál

Megállíthatatlanul drágul a kávé, sokan félnek, hogy luxuscikké válik

2024. augusztus 22., csütörtök 12:36

Egyre komolyabb az aggodalom a kávé árának emelkedése miatt, a drágulás kapcsán ugyanis már azt rebesgetik, hogy idővel akár luxuscikké válhat a ma még átlagos napindítónak számító ital. A probléma ennek ellenére valós, a globális kávépiacot ugyanis jelenleg az időjárási viszontagságok, a klímaváltozás és a növekvő kereslet formálják, amelyek az árak folyamatos emelkedéséhez vezetnek. Brazília fagyai, az El Nino hatásai és a kávébetegségek mind komoly kihívást jelentenek a termelők számára, míg Magyarországon a kávé árát a világpiaci drágulás mellett a forint árfolyama és a szállítási költségek is jelentősen befolyásolják.

Szülei vagy nagyszülei elbeszéléseiből talán már mindenki hallott olyan, ma már teljesen alapvető élelmiszernek tartott dolgokról, amelyek az ő gyerekkorukban kifejezetten ritkaságnak és luxusnak számítottak – így kétségkívül összeszorul az ember gyomra akkor is, ha azt hallja a hírekben, hogy bizonyos termékek beszerzése nehézkessé válhat a jövőben.

A kávéfogyasztást illetően általában sokkal inkább arról esik szó, hogy a legújabb kutatások éppen azt állapították meg, hogy a koffeines ital fogyasztása egészséges vagy kifejezetten káros, hamarosan az egyre csak emelkedő piaci ára miatt fájhat majd a fejünk.

De tényleg nehezen megfizethető luxuscikké válhat a kávé?

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány cikke szerint mindez valós veszély lehet, hiszen a világpiacon a kávé ára jelentős emelkedést mutatott, az arabica kávéfajta idén júliusban 33 százalékkal, a robusta 68 százalékkal drágult egy év alatt a Világbank adatai szerint.

Jelenleg a kávépiacot elsősorban az időjárási körülmények és a tőzsdei hangulat befolyásolja. Brazíliában, a világ legnagyobb kávétermelő országában a fagyok jelentős aggodalmat keltenek, bár eddig nem okoztak számottevő terméskárt. Ezzel szemben a szárazság már komoly negatív hatással lehet a jövő évi termésre. Világszinten az El Nino jelensége szintén befolyásolja a kávétermést, különösen a Karib-térségben, Közép-Amerikában és Ázsiában, ahol hirtelen áradások és hosszú aszályos időszakok váltakoznak.

A kávé iránti globális kereslet több éve meghaladja a kínálatot, ami az árak emelkedéséhez vezetett.

Az egyik legnagyobb kihívást így kétségkívül a klímaváltozás jelenti, amely hosszú távon a legnagyobb kávétermelő régiókban, például Dél-Amerikában komoly problémát jelenthet, Brazíliában és Kolumbiában pedig emellett fennálló társadalmi problémák is kockázatot jelentenek, ami tovább növelheti a kávé árát.

Mi a helyzet Magyarországon?

Ennek ellenére nem mindenkinek kell keseregnie, hiszen az egyre enyhébb telek miatt Európában is megjelenhetnek kávéültetvények.

Magyarországon a kávéfogyasztás jelenleg teljes mértékben importból származik, így a hazai árakat a világpiaci drágulás mellett a forint árfolyama és a szállítási költségek alakulása is befolyásolja. Jelenleg egy 200–250 grammos őrölt kávé ára országos átlagban 1400 forint körül van, ami éves szinten 8 százalékos növekedést jelent. Persze ennél jóval inkább a zsebünkbe kell nyúlnunk, ha vendéglátóhelyeken fogyasztunk kávét, ahol egy eszpresszó ára átlagosan 540 forint körül mozog, ami 10 százalékos emelkedés az előző évhez képest.

Ennek fényében a ritka és luxussá válás még odébb van, de a klímaváltozás belátható és beláthatatlan következményei kétségkívül nagyban felül fogják írni azt, amit jelenleg kávétermesztésnek hívunk.

(Borítókép: Volanthevist / Getty Images Hungary)

Rovatok