Index Vakbarát Hírportál

Ideje áttúrni a hűtőnket, ezek az élelmiszerek növelik a cukorbetegség kockázatát

2024. szeptember 16., hétfő 15:47

Egy új tanulmány szerint bizonyos ultrafeldolgozott élelmiszerek, mint a sós rágcsálnivalók, a feldolgozott húsok és a cukrozott italok fogyasztása jelentősen növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A kutatás több mint 312 ezer ember étkezési szokásait vizsgálta 11 éven keresztül, az eredmények pedig ezúttal is megmutatták, hogy a természetesebb, minimálisan feldolgozott ételekre való átállás csökkentheti ezt a kockázatot.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek kapcsán az elmúlt években már temérdek olyan kutatás látott napvilágot, amely az azok fogyasztásához köthető egészségi kockázatokról rántották le a leplet, ezúttal azonban a kutatók újabb ételeket tettek fel a feketelistára, vagy emeletek ki – állításuk szerint ezek ráadásul minden más ultrafeldolgozott ételnél veszélyesebbek. Már ami a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát illeti...

De mely ételeket dobáljuk ki a hűtőnkből, és melyik polcokat kerüljük el a boltokban? 

Különösen veszélyesek lehetnek a sós rágcsálnivalók, az állati eredetű feldolgozott élelmiszerek, például a felvágottak, a készételek, valamint a cukorral vagy mesterséges édesítőszerekkel édesített italok.

A tanulmányt a The Lancet Regional Health – Europe szaklapban publikálták, amely több mint 312 ezer ember ultrafeldolgozottélelmiszer-fogyasztását elemezte nyolc európai országban, átlagosan 11 éven keresztül.

A vizsgált időszak alatt közel 15 ezer résztvevőnél diagnosztizáltak 2-es típusú cukorbetegséget.

Ez nem is meglepő, a számok ugyanis megdöbbentő eredményt rajzolnak elénk. A tanulmány alapján ugyanis minden 10 százaléknyi feldolgozottélelmiszer-fogyasztásnövekedés 17 százalékkal emeli meg a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A kutatók szerint azonban a kockázat csökkenthető, ha az emberek az ultrafeldolgozott élelmiszereket természetes vagy minimálisan feldolgozott ételekre, például tojásra, tejre vagy gyümölcsökre cserélik.

Az ultrafeldolgozott élelmiszereket a tanulmány készítői kilenc csoportra osztották, amelyek közül néhány különösen veszélyes a cukorbetegség szempontjából: ilyenek a sós rágcsálnivalók, az állati eredetű termékek és a cukrozott üdítőitalok is. Ugyanakkor a sokszor kritizált kenyerek, kekszek, reggeli gabonafélék, édességek és növényi alapú alternatívák alacsonyabb kockázatot mutattak a diabétesz kialakulásában – hiszen a feldolgozott élelmiszerek nem egyformán ártalmasak.

Emiatt fontos, hogy különbséget tegyünk köztük.

A kenyér és gabonafélék sokak étrendjében alapvető élelmiszerek, ezért ezekre másképp kell tekintenünk, mint például a sós nassolnivalókra vagy cukrozott italokra

– vélekedett Rachel Batterham, a tanulmány vezető szerzője, a University College London professzora.

Az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség világszerte egyre súlyosabb közegészségügyi problémák, a tanulmány eredményei pedig további bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása számos krónikus betegség, köztük a szív- és érrendszeri betegségek és bizonyos daganatok kialakulásához is hozzájárulhat.

(Borítókép: Simple Images / Getty Images Hungary)

Rovatok