Index Vakbarát Hírportál

Így ismerhetjük fel a kétféle narcisztikust magunk mellett

2024. szeptember 20., péntek 13:03

Egyre többször fordul elő a közbeszédben is a narcisztikusok problémája. Tudjuk, hogy köztünk járnak, de felismerjük-e őket?

Nem csoda, hogy a betegek száma szaporodik, a közösségi média is segíti a kór elmélyülését. A grandiózus narcisztikus mellett a pszichológusok azonosították a sérülékeny típust is, ezt nehezebb észrevenni.

A BBC Science Focus Magazine vizsgálta meg a különböző narcisztikus profilokat. Claire Hart, a Southamptoni Egyetem pszichológiai docense azt mondja,

sokkal többen lehetnek köztünk, mint amennyiről sejtésünk lehet,

mert a narcisztikusok azok, akik akkor sem vallanák be maguknak, hogy problémájuk van, ha állandóan erről kapnak visszajelzést.

A tipikus és eddig is ismert grandiózus narcisztikus karakter sokat dicsekszik, arrogáns és öntelt. Extrovertált, szociálisan kompetens, és meggyőződéséből kizökkenthetetlen.

A sebezhető viszont bizonytalan és védekező pozícióban van, „felsőbbrendű” imázsát akarja megvédeni. Felismerése nem könnyű, de nem is lehetetlen. A sérülékenyeknek alacsony az önértékelésük, kötődési szorongásuk is van, nem bírják a kritikát.

Általában elmondható mindkét típusról, hogy bizonytalanok, és ezt dicsekvéssel kezelik. Munkahelyen kétszínűségük lehet árulkodó:

szemtől szemben kedvesek, de semmiben nem támogatják a munkánkat, ha megtehetik, akkor sem, és ha megkérjük őket, akkor sem.

Vagy ő az, akivel barátkozunk, de nem hajlandó elárulni magáról információkat, viszont a mi életünket igyekszik feltérképezni, és minél több ismeretet szerezni róla, hogy a jövőben felhasználhassa ellenünk.

Szerelmi életükben a grandiózus narcisztikusok mindig jobbat keresnek, ami gyakran hűtlenséghez vezet. A sebezhetők igényesen választanak, de rejtetten manipulatívak a társukkal. Nehéz kezelni őket, megtalálni a megfelelő viselkedést velük szemben, de a kicsi csírában bennük is meglévő empátiára kell hatni. 

Rovatok