Index Vakbarát Hírportál

Megfejtették Van Gogh egyik leghíresebb festményének rejtélyét

2024. szeptember 20., péntek 11:58

Egy új tanulmány Van Gogh remekművét, a Csillagos éjt vizsgálva feltárta, a festmény nemcsak szép, de ábrázolása megfelel a természet törvényeinek is. Azzal, ahogy a művész megragadja az éjszakai égbolton megjelenő turbulenciát, tudományosan pontosan ábrázolja a légkör összetett és dinamikus erőit.

Vincent van Gogh egyik leghíresebb festményét tudományos vizsgálatnak vetették alá, és kiderült, a Csillagos éj, amely az éjszakai égbolt vízióját mutatja be, a légköri turbulencia reális ábrázolása. Az égbolt szinte mozog a festményen, Van Gogh ecsetvonásai pedig tudományosan elemezhetők.

Az AIP Publishing által a Physics of Fluids folyóiratban megjelent tanulmányban kínai és francia kutatók elemezték a festő ecsetkezelését, és úgy tűnik, a festékfoltok nagysága döntő szerepet játszik.

A vizsgálat során megmérték az ecsetvonások méretét, és összehasonlították a turbulenciaelméletek skáláival.

Emellett megvizsgálták a festmény fénysűrűségét, a színek relatív fényességét, hogy reprezentálják a légköri turbulenciában jellemző kinetikus energiát.

A vásznon látható fényerőváltozásból párhuzamot tudtak vonni a festő vonásai és a valódi légköri rendszerek energiaáramlása között. A csapat a festmény 14 örvénylő alakzatának elemzésére összpontosított, hogy megtudja, a természetes turbulens áramlásokban megfigyelt energiaátviteli mintákat követik-e.

Konkrétan azt akarták látni, hogy a kép összhangban van-e Kolmogorov törvényével, az elmélettel, amely leírja, hogy turbulens légköri rendszerekben hogyan csökken a kinetikus energia. Az elemzés feltárta, hogy a Csillagos éj esetében valóban erről van szó.

Eszerint az örvénylő éjszakai égbolt ábrázolása ugyanazokat a szabályokat követi, mint amelyek a légkör mozgását szabályozzák.

A kisebb festékvonalakon belül, ahol a fényerő szétterül a vásznon, a kutatók Batchelor-skálázásra utaló jeleket találtak. Ez leírja, hogyan viselkedik az energia kisebb turbulenciában, ahol a hőmérséklet vagy a szennyező anyag koncentrációja hasonló energiatörvényeket követ, mint a nagyobb léptékű áramlásokban.

Rovatok