Index Vakbarát Hírportál

A depresszióban szenvedők agyában valami más, mint az egészséges emberekében

2024. szeptember 26., csütörtök 12:20

A depresszió tünetei idővel ingadoznak, de sok agyi képalkotó vizsgálat az állapotról csak egy időpontot vizsgál. Ez megnehezítette az agytevékenység hálózatainak összekapcsolását a különféle tünetekkel és hangulatváltozásokkal. Egy új vizsgálatnak azonban sikerült kimutatnia, hogy a depressziósok agyában a figyelemmel összefüggő agyterület sokkal nagyobb, mint az egészséges emberek agyában.

Egy új tanulmány szerint a figyelem irányításában részt vevő agyhálózat sokkal nagyobb a depressziósoknál, mint az egészséges embereknél. Ráadásul a tünetek enyhülése után is nagyobb marad.

Charles Lynch, a tanulmány egyik vezető szerzője, idegkutató, úgy nyilatkozott a vizsgálatukról, az érdekelte őket, hogy az idővel változó dolgokat megtalálják az agyban. A meglévő funkcionális MRI-adatkészletek lehetővé tették, hogy napokon át vizsgálják több mint száz ember agytevékenységét, depressziósokét és egészséges emberekét.

Az adatkészlet tartalmazta a betegek depressziós tüneteinek értékelési skáláját is minden egyes vizsgálat időpontjában. A csapat azonosította az agyterületek hálózatait, és kiderült,

a releváns ingerek azonosításáról és a figyelem irányításáról ismert hálózat csaknem kétszer nagyobb a depressziós emberekben.

A hálózat két másik hálózat tevékenységét is irányítja: az egyik az önközpontú gondolkodást, a másik a munkamemóriát segíti elő a célirányos feladatok során.

A csapat serdülők adatkészletét elemezte. 57 gyereket vizsgáltak, olyanokat, akiknek nem voltak depressziós tünetei 10 és 12 éves koruk között, de néhány éven belül megjelentek a szimptómák. Ezeknek a gyerekeknek szignifikánsan nagyobb hálózatuk volt az említett területeken, mint azoknak, akiknél nem alakult ki depresszió.

A nagyobb hálózat nem a depresszió eredménye, hanem megelőzi a depressziót. A szerzők úgy vélik, hogy a megnövekedett terület akár korai életkori stresszorokkal vagy genetikával is összefügghet. Kérdés: a funkcionális agyi hálózatok hogyan szerveződnek térben a depressziós egyénekben, ennek kiderítése segítené a terápiák kidolgozását.

Rovatok