Index Vakbarát Hírportál

Veszélyben a korallzátonyok, táplálkozási szokásaik megváltoztatása jelentheti a megoldást

2024. szeptember 26., csütörtök 12:13

A korallzátonyok még mindig veszélyben vannak a melegedő tengerek miatt, de új kutatások szerint táplálkozási szokásaik megváltoztatása segíthet elkerülni a teljes kihalást.

Egy, a Hawaii-szigeteken őshonos két korallfajra összpontosító új tanulmány vizsgálta a korallok kifehéredéseinek okait (melegedés), az óceánok savasodásának hatásait.

Az Ohio Egyetem kutatása szerint minden korallfaj másként reagál a stresszre, illetve különböző módszereket alkalmaz a stressz túlélésére. A táplálkozás például komoly védekező módszer lehet, ez határozza meg például, hogy a korall képes-e felépülni egy stresszes eseményből.

Általában két forrásból nyerik tápanyagaikat: fotoszintetikus szimbiotikus algákból és apró szervezetekből, zooplanktonból.

Az algák színezik élénkre a korallokat. A hőstressz során azonban elveszítik ezeket az algákat, így kifehérednek, és kulcsfontosságú táplálékforrás nélkül maradnak.

Az új vizsgálatban szimulálták a savasodást és figyelték a kifehéredést. Kiderült, hogy a korallok zooplanktonnal való etetése – kifehéredés után – javította a felmelegedéssel szembeni ellenálló képességüket, csökkentette a mortalitást, elősegítette a növekedést és javította a felépülést.

A hőstressz a kísérletben sokkal jobban befolyásolta a korallok egészségét, mint a szimulált óceánsavasodás. A hőstresszesemények szelekciós erőként működnek, és csak a hőtűrőbb korallok élik túl.

Rovatok