Index Vakbarát Hírportál

Új felfedezést tettek a perui régészek, egy uralkodónő tróntermét találhatták meg

2024. szeptember 30., hétfő 18:09

Peru Ancash régiójában, Panamarca település közelében régészek csoportja egy festett tróntermet fedezett fel, ami egy nagy hatalmú moche nőé lehetett. Négy különböző jelenet látható a csarnok falain. A mocsika kultúra több mint ezer éves andoki civilizáció.

Az ásatások – perui és amerikai kutatók részvételével – 2018 óta folynak, a kutatást a Perui Kulturális Minisztérium limai központja felügyeli. Nemrég egy vályogból készült, oszlopos trónterem került elő, ait „Moche képzeletbeli csarnokának” nevezett el a projekt igazgatója, Jessica Ortiz Zevallos.

A falakon négy különböző jelenet látható, központi alakja egy hatalmas nő, aki az egyik jelenetben körmenetben fogadja látogatóit, egy másikban pedig egy trónon ül. A régészek szerint a trónterem a félhold istennőjéhez kapcsolódik, és tárgyi bizonyítékokkal szolgál arra, hogy Panamarca egyik uralkodónőjének építették, aki a 7. században élt− írta meg a Heritage Daily.

Kik azok a mocsikák?

A moche vagy mocsika kultúra egy andoki civilizáció volt, mely fénykorát az 1. és 8. század között élte. Történelmük három korszakra bontható: a korai (Kr. u. 100–300), a középső (Kr. u. 300–600) és a késő mochekorszak (Kr. u. 500–750).

Panamarca a késő mochekorszakban jött létre a Nepena folyó jobb partján. Elsősorban vallási funkciót tölthetett be, egy gránithegy tetején templom állt, melynek falait mitológiai hősök, természetfeletti lények, szárnyas harcosok ábrázolásai díszítették.

Rovatok