Index Vakbarát Hírportál

Meglepően jó állapotban került elő az amerikai haditengerészet szellemhajója

2024. október 5., szombat 06:56

A USS Stewartot Kalifornia partjainál találták meg óceánkutatók 78 évvel azután, hogy célhajóként elsüllyesztették a második világháborút is megjárt rombolót. A hadihajó a japán flotta őrhajójaként is szolgált, amikor szellemhajónak nevezték az amerikai tengerészek.

A „Csendes-óceán szellemhajójaként” ismert amerikai haditengerészeti romboló roncsát találták meg Kalifornia partjainál a tenger alatti kutatók. A USS Stewartot 1946 májusában egy amerikai haditengerészeti gyakorlat alatt süllyesztették el, és most megtalálták végső nyughelyét − közölte a felfedezést a CNN.

Az Ocean Infinity óceánkutató cég augusztus elsején pásztázta az óceánfeneket Észak-Kalifornia közelében, majd több adat is azt mutatta, hogy az amerikai hadihajó mintegy 1000 méterre fekszik az óceán felszíne alatt. A kutatók szerint meglepően jó állapotban található a roncs, mely szinte függőlegesen helyezkedik el a tengerfenéken.

A USS Stewartot 1920-ban állították hadrendbe, mely a második világháború alatt, 1942-ben megsérült, majd a japánok kezére került, és a Japán Császári Haditengerészet 102. számú őrhajója lett. A szellemhajó elnevezést akkor kapta, amikor a szövetséges pilóták mélyen az ellenséges vonalak mögött tevékenykedő amerikai rombolót láttak. Ez a rejtély végül akkor oldódott meg, amikor a háború végén Japánban megtalálták a hajót.

A béke aláírása után visszavontatták San Franciscóba, ahol haditengerészeti gyakorlatokon célhajóként alkalmazták, ennek következtében merült hullámsírba 1946-ban. A következő évtizedek egyik nagy kérdése volt, pontosan mi is történt a rombolóval, de 78 év elteltével fény derült az egykori szellemhajó helyére.

Rovatok