Index Vakbarát Hírportál

Fontos pillanat jön hétfőn a Nobel-díj történetében

2024. október 6., vasárnap 06:19

A fizika, a kémia, a közgazdaság, az irodalom és az orvostudomány, valamint a béke területén kiemelkedő eredményt elérők között idén is kiosztják a Nobel-díjakat. A kitüntetettek nevét jövő héten hozzák nyilvánosságra, a díjak átadása a hagyományoknak megfelelően idén is december 10-én lesz. Idén történelmi pillanat lesz a díj 1901 óta íródó történetében, hiszen eddig 1000 kitüntetettje van a rangos elismerésnek.

Jövő héten jelentik be a Nobel-díjak kitüntetettjeinek nevét. A díjakat a fizika, a kémia, a közgazdaság, az irodalom és az orvostudomány területén kiemelkedőt alkotók kapják meg, de azt is díjazzák, aki a legtöbbet tett a béke érdekében.

A Nobel-díjat a kalandos életű svéd robbanóanyag-gyáros, Alfred Nobel alapította, miután elolvasta nekrológját, és az nem szolgált örömére. Bátyja 1889-ben bekövetkezett halálakor ugyanis több lap – tévedésből – a mesés vagyonát a dinamit feltalálásával megalapozó Nobelt búcsúztatta, nem túl hízelgő szavakkal. Ő ekkor átgondolta életét, és úgy döntött, hogy vagyonát a béke céljaira, az emberiség jótevőinek jutalmazására fordítja.

Alfred Nobel 1895. november 27-én kelt, svéd nyelvű végrendeletében így rendelkezett: „A tőke, amelyet hagyatékom gondnokai biztos értékpapírokba fektetnek, alapot képez, s ennek kamatát évente díjak formájában kell kiosztani azok között, akik az előző év folyamán az emberiségnek a legnagyobb szolgálatot tették.”

Rendelkezése szerint a pénz egy részét azoknak ajánlotta fel, akik a fizika, a kémia, a fiziológia vagy az orvostudomány, illetve az irodalom területén kiemelkedőt alkottak, ugyanakkor egy részt annak, aki „a legtöbbet vagy legjobbat tette a népek testvérisége, az állandó hadseregek leszerelése vagy csökkentése, a békekongresszusok rendezése vagy előmozdítása érdekében”.

Nobel ugyanakkor – a közhiedelemmel ellentétben – nem volt békeharcos, egyszer azt mondta: „dinamitgyáraim hamarabb véget vetnek a háborúknak, mint a békekonferenciák”.

A fizikai, a kémiai és a közgazdasági díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia, az orvosi díjat a stockholmi Karolinska Intézet, az irodalmi díjat a Svéd Akadémia, a Nobel-békedíjat a Storting, a norvég parlament által megválasztott öttagú bizottság ítéli oda, mert a díj alapításakor Norvégia és Svédország uniót alkotott.

A közgazdasági Nobel-díjat 1968-ban, fennállásának 300. évfordulója alkalmából a svéd központi bank alapította, hivatalos elnevezése: a Svéd Nemzeti Bank Alfred Nobel Közgazdaságtudományi Emlékdíja. A jelöléseknek minden évben február 1-jéig kell befutniuk, az értékelést szeptemberig végzik el, a döntést októberben hozzák nyilvánosságra. A testületek azt csak ötven év múltán teszik elérhetővé, kik szerepeltek a jelöltek listáján.

A díjakat 1901 óta osztják ki – Nobel halálának évfordulóján, december 10-én. A kitüntetettek Stockholmban a svéd királytól, a Nobel-békedíj kitüntetettje Oslóban a Storting bizottságának elnökétől, a norvég király jelenlétében veszik át az érmet és az oklevelet, melyekhez egy csekket is mellékelnek.

102 éves a legidősebb élő díjazott

1901 és 2023 között eddig összesen 1000 kitüntetett kapott ilyen elismerést (970 személy és 30 szervezet) , de a többször is elismertek miatt a díjazottak között 965 különböző személy és 27 különböző szervezet szerepel. A Nobel-díjat összesen 49 alkalommal nem osztották ki, ezek többsége a két világháború időszakára esett.

A díjat 65 alkalommal kapta nő. A női kitüntetettek száma mégis csak 64, mert a lengyel-francia Marie Curie kétszer is kiérdemelte a díjat, ráadásul az összes kitüntetett között egyetlenként két tudományágban, 1903-ban fizikából, 1911-ben kémiából. 2020-ban Emmanuelle Charpentier és Jennifer A. Doudna kapták a kémiai Nobel-díjat, akkor először egy Nobel-díjon csak nők osztozkodtak. A nők közül 19-en kaptak Nobel-békedíjat, a közgazdasági elismerést csupán három nő, 2009-ben az amerikai Elinor Ostrom, 2019-ben a francia-amerikai Esther Duflo, 2023-ban az amerikai Claudia Goldin (az ezredik Nobel-díjas) vehette át.

A listán összesen öt házaspár szerepel. 1903-ban Marie és Pierre Curie együtt kapta meg a fizikai Nobel-díjat, így ők voltak az első Nobel-díjas házaspár. 1947-ben a cseh-amerikai Gerty és Carl Ferdinand Cori orvosi, a svéd Gunnar Myrdal 1974-ben közgazdasági Nobel-díjat, felesége, a diplomata Alva Myrdal 1982-ben Nobel-békedíjat vehetett át. 2014-ben a norvég May-Britt és Edvard Moser az orvosi, 2019-ben Esther Duflo és férje, az indiai-amerikai Abhijit Banerjee a közgazdasági Nobel-díjon osztozott. 

Eddig hét alkalommal fordult elő, hogy apa és fia is Nobel-díjat vegyen át.  William Henry Bragg és fia, William Lawrence Bragg 1915-ben közösen kapott fizikai Nobel-díjat (ez az egyetlen alkalom, amikor apa és fia egyszerre vehette át a kitüntetést). Szintén fizikából érdemelte ki az elismerést a dán Niels Bohr 1922-ben és fia, Aage Bohr 1975-ben; a svéd Karl Manne Siegbahn 1924-ben és fia, Kai Siegbahn 1981-ben, valamint az angol Joseph John Thomson 1906-ban és fia, George Paget Thomson 1937-ben. A svéd Hans von Euler-Chelpin 1929-ben kémiai, fia, Ulf von Euler 1970-ben orvosi, az amerikai Arthur Kornberg 1959-ben orvosi, fia, Roger Kornberg 2006-ban kémiai Nobel-díjas lett. A svéd Sune Bergström 1982-ben, a fia, Svante Pääbo 40 évvel később 2022-ben kapott orvosi Nobel-díjat.

Arra is volt már példa a díj történetében, hogy egy testvérpár kapja – pár év eltéréssel. A holland Jan Tinbergen 1969-ben közgazdasági, Nikolaas öccse 1973-ban orvosi Nobel-díjat kapott.

Posztumusz eddig hárman kapták meg a díjat. 1931-ben a svéd Erik Axel Karlfeldt irodalmi, 1961-ben Dag Hammarskjöld volt ENSZ-főtitkár Nobel-békedíjat kapott.  aztán 1974-ben módosítottak a szabályzaton és azóta posztumusz nem ítélik oda az elismerést. Az egyetlen kivétel 2011-ben volt, amikor Ralph Steinman kanadai immunológus úgy lett orvosi Nobel-díjas, hogy a bejelentés előtt három nappal meghalt, a jelölést mégsem vonták vissza, így ez a kivétel, amely erősíti a szabályt.

Ma a legidősebb élő Nobel-díjas, a kínai-amerikai Jang Csen-ning elméleti fizikus, aki  október 1-jén ünnepelte 102. születésnapját.

11 millió koronás csekk

A kézzel gyártott, mintegy 6,5 centiméter átmérőjű, 20 dekagramm súlyú, 18 karátos aranyból készült, 24 karátos arannyal bevont érmék előoldala a fizikai, kémiai, orvosi és irodalmi díjak esetében azonos: Nobel portréja, latin számokkal felvésett születési és halálozási évével, a portré a békedíjon és a közgazdasági emlékdíjon kicsit eltérő ábrázolással szerepel. Az érmék hátoldalán látható kép a díjat odaítélő testületek elmondása szerint változik: ide vésik fel a kitüntetettek nevét.

Az oklevelek mindegyike egyedi műalkotás, művészi kivitelezésük az évek előrehaladtával ugyan változott, de szövegezésük mindig ugyanazt a mintát követi. A Svédországban kiosztott oklevelek svéd nyelvűek, és idéznek az indoklásból, a norvég odaítélésű békedíjnál az oklevelet norvég nyelven, indoklás nélkül adják ki.

A teljes díjjal járó csekket az idén 11 millió (adómentes) svéd koronára, átszámítva mintegy 385 millió forintra állítják ki.

A díj átvétele határidőhöz kötött, ennek lejárta után a pénz már nem, csak az érem és az oklevél vehető át. A kialakult gyakorlat szerint a díjak megoszthatók, de legfeljebb három személy között, a Nobel-békedíjat pedig nemzetközi szervezetek is megkaphatják. 

Tavaly két magyar tudóst is Nobel-díjjal ismertek el: az Egyesült Államokban élő és dolgozó Karikó Katalin biokémikus – az első magyar nő – orvosi-élettani, Krausz Ferenc Németországban élő és dolgozó fizikus pedig fizikai Nobel-díjat kapott, mindketten megosztva.

Akik kaptak, de mégse díjat

Eddig a kitüntetést hatan utasították vissza, de közülük csak ketten, a francia Jean-Paul Sartre 1964-ben az irodalmi, és a vietnámi Le Duc Tho 1973-ban a Nobel-békedíjat tette ezt önszántából. 

Hárman Hitler parancsára nem vették át: a kémiai díjat anémet Richard Kuhn 1938-ban, Adolf Butenandt pedig 1939-ben utasította vissza, és ugyanebben az évben  Gerhard Domagk az orvosi Nobel-díjról mondott le.

Borisz Paszternak díja talán a legkülönlegesebb a Nobel történetében. A zsidó származású orosz író a II. világháború után kezdett dolgozni élete főművének szánt nagyregényén, a Zsivago doktoron, amelynek megírása tíz évig tartott. Az epikus történelmi regény kéziratát Paszternák 1956-ban küldte el a Novij Mir folyóirat szerkesztőségének, a publikálást azonban elutasították, és a műre a szovjetellenesség bélyegét sütötték, ugyanis az, mint indokolták, „rágalmazó módon ábrázolja az októberi forradalmat, a forradalmárokat és a Szovjetunió társadalmi rendszerét”. Az író egy olasz barátja segítségével kicsempészte a kéziratot az országból, majd Olaszországban kiadatta azt, először olasz, majd orosz nyelven. A regény hatalmas  irodalmi siker lett, 1958-ban már tizennyolc nyelvre fordították le, ugyanebben az évben a Svéd Királyi Akadémia Paszternaknak ítélte az irodalmi Nobel-díjat.

A döntésben – egyes kutatók szerint – a CIA keze is benne volt: az amerikai titkosszolgálat akkoriban kiterjedt szovjetellenes kampányt folytatott a nyugati értelmiségi körökben, és Paszternak „ügyét” kiváló lehetőségnek tartották arra, hogy megleckéztessék a Szovjetuniót. A díjtól és Paszternak elismerésétől a szovjet vezetés természetesen tajtékzott, azonnal propagandakampány indult Paszternak ellen, akit a rendszer és a nép árulójának kiáltottak ki, és kiutasítását követelték az országból. A nyomás hatására Paszternak táviratban mondott le a díjról a svéd akadémia elnökénél. A Szovjetunió bosszúja azonban nem ért véget ezzel: kizárták az írószövetségből és megfosztották megélhetésétől.

Paszternák levélben kérte Hruscsovot, hogy szülőhazájában maradhasson, mint indokolta, hazájának elhagyása a halállal lenne egyenlő számára. A súlyos rákbeteg író peregyelkinói otthonában élt visszavonultan, 1960. május 30-án halt meg. Nevét évtizedekre elhallgatták a Szovjetunióban, majdnem harminc évnek kellett eltelnie, mire 1987-ben az írószövetség posztumusz visszafogadta tagjai közé, egy évre rá pedig hivatalosan is megjelenhetett az országban a Zsivago doktor. 1989-ben a svéd akadémia ünnepélyes keretek között átadta a Nobel-díjat Paszternak fiának.


(Borítókép: Résztvevők a 2023-as Nobel-díjak átadási ünnepségén a stockholmi hangversenyteremben 2023. december 10-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok