Index Vakbarát Hírportál

Titokzatos fehér pacák jelentek meg Újfundland partjainál

2024. október 14., hétfő 08:37

Kanadában furcsa kelt tészta formájú pacákat találtak, melyekről senki nem tudta eddig megállapítani, hogy pontosan micsoda. Szeptember elején mosta partra őket a víz, a szakemberek is értetlenül állnak a jelenség előtt.

Újfundland partjain fehér pacák jelentek meg, melyek miatt a kanadai szakemberek vizsgálatot indítottak. Egy helyi lakos szerint úgy néznek ki, „mintha valaki megpróbált volna kenyeret sütni, de pocsék munkát végzett”, szaguk pedig növényi olajra emlékeztet − írta meg a BBC.

Ezt a furcsa anyagot szeptember elején észlelték először Kanadában. Az első fotók a beachcombers nevű csoportban voltak láthatók, és nagy vitát váltottak ki, hogy vajon gomba, penész, pálmaolaj vagy parafinviasz lehet. De ámbrának, avagy szürke borostyánnak is vélték már. Egy kanadai környezetvédelmi és klímakutató szervezet szóvivője szerint a talált anyagnak nincs köze a kőolajhoz és annak származékaihoz. Egy tengerökológus úgy véli, ez nem tengeri szivacs.

Egy helyi lakos eleinte hungarocelldarabnak hitte őket, és szeptember eleje óta talált kisebb-nagyobb méretű darabokat ebből a meghatározhatatlan dologból, a legnagyobb méretű mintegy 15 centiméter volt. Értesítette a parti őrséget, azonban ők sem tudták megállapítani, pontosan mi is lehet ez.

Tiszaszentimrén is megjelentek ezek a kelt tésztának tűnő foltok

Vasárnap a 444.hu-nál jelentkezett egy olvasó, hogy az újfundlandihoz hasonló kelt tésztának tűnő pacákat talált a kertjében. Leírása szerint krémszerű állagú és öklömnyi méretű. Eleinte bagolyköpetnek hitte.

Kívül világosszürke, homogén pép. Puha, nem darabos. Megkeverve belül kissé krémszínes, levegőn beszürkül

− írta a tiszaszentimrei lakos. Elárulta azt is, hogy nem büdös, nem tűnik sem ürüléknek, sem hányásnak. Szőrt és csontot sem tartalmaz, amitől bagolyköpetnek hihetné. Akár még gombafaj is lehet, véli az olvasó, de nagyon hasonlít arra, amit Kanadában találtak.

Rovatok