Index Vakbarát Hírportál

Egy friss tanulmány szerint a macskák gyorsabban tanulnak szavakat, mint a csecsemők

2024. október 26., szombat 06:27

Egy október elején publikált kutatás szerint a macskák még a csecsemőknél is gyorsabban képesek szavakat társítani bizonyos tárgyakhoz vagy képekhez.

A macskafélék mintegy 12 ezer éve élnek az emberekkel együtt, és úgy tűnik, hogy ez idő alatt megfigyelték a kommunikációs stílusunkat – írja az Independent.

A korábbi kutatások szerint a macskák változatos kognitív képességekkel rendelkeznek. Képesek követni bizonyos gesztusokat, felismerik a nevüket, sőt ismerős macskákat és embereket is képesek azonosítani.

A Takagi Szahó, a japán Azabui Egyetem kognitív kutatója által vezetett kutatás szerint a macskák „előre vannak huzalozva” az emberi nyelv egyes aspektusainak elsajátítására. 

„Nagyon meglepődtem, mert ez azt jelenti, hogy a macskák képesek lehallgatni az emberi beszélgetéseket és megérteni a szavakat, mindenféle külön jutalomalapú tréning nélkül” – mondta.

Eddig nem volt világos, hogy a macskák ugyanúgy képesek-e megtanulni szavakat, mint a kutyák. Az októberben publikált kutatás során lefolytatott kísérletben 14 hónapos gyermekek nyelvi fejlődésének felmérésére használt módszereket alkalmaztak. A csecsemők jellemzően többszöri hallás után kezdik a szavakat a tárgyakhoz társítani, és általában körülbelül 16–20 alkalomra van szükségük ahhoz, hogy megjegyezzék a kifejezéseket.

Tanulmányukban a kutatók 31 házi macskát vizsgáltak. Mindegyik állatot egy laptop elé helyezték, amelyen két rövid rajzfilmanimáció volt látható, miközben egy hangsáv szólt, amelyen a gondozójuk egy kitalált szót mondott. A kutatók megjegyezték, hogy

a legtöbb macska négy próbálkozás után hozzászokott az ingerpárosításhoz, ami rövidebb folyamat, mint amit általában a csecsemők számára biztosítanak hasonló vizsgálatokban.

Egy másik kísérletben a hangklipek fele nem illeszkedett a képekhez, és a macskák a zavarodottság jeleit mutatták, átlagosan 33 százalékkal több időt töltöttek a képernyő nézegetésével, amikor észrevették a szó és a kép közötti eltérést.

A tanulmány szerint az eredmények azt sugallták, hogy a macskák képesek gyorsan képzettársításokat alkotni a képek és a szavak között.

Takagi Szahó megjegyezte, hogy a macskák jobban figyelnek arra, amit a mindennapi életben mondunk, és megpróbálnak megérteni minket, jobban, mint azt gondolnánk. A szakértők azonban kitartanak amellett, hogy további vizsgálatokra van szükség annak megállapítására, hogy ezek a kognitív képességek csak a macskákra jellemzőek-e.

Rovatok