Index Vakbarát Hírportál

Megtalálták a vírus forrását, ami súlyos vérzéssel és lázzal küldi halálba az áldozatait

2024. október 27., vasárnap 21:20

Megtalálták a Marburg-vírus fertőzésének forrását. A kór Ruandában repülőkutyákról terjedhetett át az emberekre. A kutatás szerint a denevérek élőhelyeként szolgáló barlang közelében egy bánya található, így találkozhattak a fertőzött állatok a munkásokkal.

Ruandában megtalálták a Marburg-vírus fertőzések forrását, a kór repülőkutyákról terjedhetett át emberekre – ismertette vasárnap az egészségügyi minisztérium Kigaliban – közölte az MTI.

Sikerült visszakövetnünk a járvány kitörését és megállapítani, hogy zoonózis (állatról emberre terjedés) történt

– közölte Sabin Nsazimina egészségügyi miniszter Kigaliban tartott sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, a fertőzéseket sikerült visszakövetni egy olyan barlangig, ahol repülőkutyák élnek, s aminek közelében egy bánya található. Nsazimina szerint itt kerülhettek kapcsolatba munkások a fertőzött állatokkal, amelyekről a vírus átterjedt az emberre.

Csaknem 90 százalékos halálozási ráta

A németországi Marburg városáról elnevezett – az ebolához hasonló – vírust 1967-ben fedeztek fel, miután kutatás céljára szánt kísérleti majmokkal behurcolták azt Marburgba. A vírus közeli érintkezés révén terjed a fertőzöttek testnedvei által vagy fertőzött felületeken, például ágyneműn keresztül. A fertőzés lappangási ideje 2–21 nap, és kezelés, orvosi ellátás híján

az esetek akár 88 százalékában végzetes lehet.

Ruandában nemrég tört ki a Marburg-járvány. Szeptember 27-én jelentették a vérzéses lázzal járó kór kitörését. Október 26-ig összesen 65 fertőzöttet regisztráltak, akik közül 15-en elhunytak.

Rovatok