Index Vakbarát Hírportál

Közeledik a disznó-Kánaán: a mesterséges intelligencia segíthet boldogabbá tenni a malacokat

2024. október 28., hétfő 11:01

Egy több ezer darabból álló disznóhanggyűjtemény alapozta meg a kutatást, amely a farmokon nevelt állatok boldogságához kapcsolódik. Mivel a kutatók már tudják, milyen állapotokhoz milyen hang kapcsolódik, könnyebben boldoggá tehetik a disznókat. A disznó-Kánaán már közeledik, de lehet, hogy a világméretű veganizmus is.

Elodie Mandel-Briefer, a Koppenhágai Egyetem viselkedésbiológusa és csapata kifejlesztett egy olyan algoritmust, amely a mesterséges intelligencia segítségével képes értelmezni a sertések által kibocsátott hangokat. Ezt használva a tenyésztők javíthatnak az állatok érzelmi állapotán, vagyis jóllétén – írja a Reuters.

A kutatók az állatok által kiadott hangokból indultak ki, a rövid morgások pozitív érzelmekhez kapcsolódnak, a hosszabbak kellemetlen érzést jeleznek. Ez utóbbit főleg akkor hallhatjuk, amikor tolakszanak a vályúnál. Ha komoly viszály üt ki, vagy elválnak egymástól a disznó barátok, tehát stressz vagy fájdalom éri őket, akkor éles és magas frekvenciájú hangokat hallatnak. Ezeknek a segítségével lehetett kategorizálni a sertéshangokat.

A Dániában, Németországban, Svájcban, Franciaországban, Norvégiában és Csehországban összegyűjtött több ezer morgást meghatározott helyzetekben rögzítették. Játék és versengés közben, vagy amikor magányosak voltak a disznók.

A hangok kollekciójával a mesterséges intelligencia meg tudta határozni a morgás pozitív vagy negatív természetét.

Mandel-Briefer úgy nyilatkozott, az állatok érzelmei nélkülözhetetlenek jóllétükhöz, de ezeket a farmokon nem szokták mérni. Az új algoritmus azonban lehetővé teszi a tartás és a disznók boldogsága közötti összefüggések feltárását. Beigazolódott, amit már korábban is gyanítottak: a szabadban vagy biofarmokon nevelt, sokat játszó disznók kevesebb stresszt mutatnak, mint azok a társaik, amelyek a tenyésztés szokásos (stresszes, zsúfolt) körülményei között élnek.

A kutatócsoport szerint az algoritmus hasznos a tenyésztők számára, mert felmérhetik az állatok stressz-szintjét, de segítségével a gazdaságokat is meg lehet jelölni aszerint, hol tesznek lépéseket az állatok boldogsága érdekében. A tenyésztőket tehát minden arra ösztönzi, figyeljenek állataik igényeire, érzelmeire, de ez akár azt is magával vonhatja, hogy a boldoggá tett kis disznókat nem lesz szívünk pörköltbe tenni, és elindulunk a globális veganizmus felé.

Rovatok