Index Vakbarát Hírportál

Pluszkilók és nátha ellen is ezt a gyökeret kell enni

2024. december 29., vasárnap 08:27

A Délkelet-Ázsiában őshonos növényt évezredek óta használják gyógyászati és kulináris tulajdonságai miatt, de vajon az ön konyhájában is ott van a helye?

Tüsszög, prüszköl, és még a nadrág is szorítja? Akkor megmondjuk, mit egyen: gyömbért! Ez a szuperélelmiszer ugyanis segíti a fogyást, és hatékonyan veszi fel a harcot a felsőlégúti megbetegedésekkel szemben, ajánlja a Vogue is.

Fitoterápiás csodaszer

Nem mindenki tudja lenyelni a csípős, fűszeres érzet miatt, amit a szájban okoz, pedig megéri kísérletezni vele, akár teában, mert csillapítja a köhögést, a lázat, antibakteriális, és enyhíti a gyulladásokat. Főleg Indiában, Kínában és Indonéziában termesztették, de a középkori arab kereskedők elterjesztették a világ más részein is. Az ókorban a görögök és a rómaiak is fogyasztották, és nem alaptalanul vált populárissá, hiszen

erősíti az immunrendszert, enyhíti a torokfájást, a köhögést és a megfázást, reflux esetén is hatásos, és az egyik legjobb természetes gyógymód hányingerre.

De a legjobb, hogy rendszeres fogyasztása, a többi csípős ételhez hasonlóan, felpörgeti az anyagcserét, elősegíti a zsírégetést és a jóllakottság érzését.

Az ajánlott napi adag 20 és 30 gramm friss gyömbér vagy körülbelül 4 gramm porított. De azért vigyázzunk, a növény fokozhatja a vérhígítók hatását, és befolyásolhatja a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás kezelésére alkalmazott gyógyszerek hatásait. Ha epekövünk van, akkor is óvatosan közelítsünk hozzá, mert serkenti az epetermelést.

Ha megjött a kedvünk a gyömbér fogyasztásához, akkor ajánljuk, hogy először teával kísérletezzünk: tegyük a gyökerünket egy csésze forrásban lévő vízbe, és pár percig hagyjuk állni. Ha túl keserű, egy kis mézet adhatunk hozzá. 

Rovatok